Откриха животно, което живее вечно

ннУчени твърдят, че определен вид сладководен полип е “практически безсмъртен”, а някои видове стават по-силни с напредване на възрастта им, предаде БГНЕС.

Хидра Магнипапилата е микроскопично водно животно с тяло с формата на тръбичка, с пипала, уста и лепкаво краче. Процесът на остаряване почти не засяга този полип.

Учени са наблюдавали стареенето при 46 различни вида, включително бозайници, растения, гъби и водорасли. Докато хората, бозайниците и птиците отслабват с течение на времето, други организми, като костенурките и някои видове дървета, стават по-силни.


Екипът на д-р Оуен Джоунс от Южнохоландския университет изучавал стареенето при видове като дъбови дървета, през морски водорасли, кръгли червеи и въшки до лъвове и бабиуни. Изследвани са били 11 вида бозайници, 12 други гръбначни животни, 10 безгръбначни, 12 растения и един вид водорасли.

Има видове, които не са засегнати от процеса на стареене.

Сладководният полип Хидра магнипапилата има постоянно нисък процент на смъртност. В лабораторни условия рискът от смърт е толкова нисък, че практически този полип е безсмъртен.

“Цялостната картина на лабораторните данни показва, че дори след 1400 години 5% от водните организми при тези непроменени условия все още ще бъдат живи”, казва д-р Джоунс.

За много видове смъртността се увеличава с напредване на възрастта – модел, който се наблюдава при повечето бозайници, включително хората и косатките, както и някои безгръбначни организми като водните бълхи.

Други видове намаляват процента на смъртност като остаряват. Например, пустинната костенурка е най-вероятно да загине в ранния етап от живота си. Много по-малко вероятно е това да се случи, когато тя започне да остарява. Този вид костенурки може да доживее до 80 години. Много растителни видове, като бялото мангрово дърво, следват същия модел. Няколко вида, включително рододендрони, гущери и раци, показват малка промяна в смъртността през целия им живот.

Учените са изследвали и плодовитостта при същите 46 вида. Открили са, че има големи разлики между видовете. Плодовитостта при хората е концентрирана в кратък период от живота им. Някои видове организми, по-специално растенията, стават все по-плодовити с напредване на възрастта, например американския столетник в Мексико и Южна Америка. Един вид кръгъл червей пък започва живота си в състояние за размножаване и внезапно губи способността да се възпроизвежда.

Учените са стигнали до извода, че даден вид организъм може да има висок процент на смъртност и да живее дълго време, или пък да има ниска смъртност и пак да живеят дълго време.

инфо: http://actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.