7 привидно обикновени снимки с невероятна история

Някои снимки изглеждат толкова обикновени, че никой не би им се зачудил. Но понякога именно тези обикновени снимки крият най-невероятните истории.

МАЛКАТА КУТИЯ, КОЯТО ТОЗИ УСМИХНАТ МЪЖ НОСИ Е АТОМНОТО ЯДРО НА ДЕБЕЛАКА – БОМБАТА, ОПУСТОШИЛА НАГАЗАКИ.

Снимка: neobiknoveno.com

„Дебелака“ е ядрената бомба, която САЩ пускат над Нагазаки в Япония. Годината е 1945 и това е втората и последна такава бомба, използвана във война.

На снимката, усмихнатият човек е Харолд Агню – американски физик, работил като научен надзорник по бомбардирането на Нагазаки. Виждаме как небрежно носи плутониевото ядро на бомбата. То тежи едва 6.4кг, но е мощност 21 килотона.

ТОЗИ ГЪЛЪБ ДОСТАВЯ СЪОБЩЕНИЕ ОТ ОБКРЪЖЕН БАТАЛЬОН ВОЙНИЦИ ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, СПАСЯВАЙКИ ПОЧТИ 200 МЪЖЕ. ПТИЦАТА Е ПРОСТРЕЛЯНА НЯКОЛКО ПЪТИ, В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО ОСТАВА БЕЗ КРАК И ОКО. ВОЙНИЦИТЕ Я КРЪЩАВАТ ШЕР АМИ, КОЕТО СЕ ПРЕВЕЖДА КАТО „СКЪП ПРИЯТЕЛ“.

Снимка: neobiknoveno.com

На 3 октомври 1918г Майор Чарлз Уайт Уитлизи и още 194 мъже са в капан в малка котловина. Войната бушува край тях и няма начин да излязат, без да бъдат забелязани от германците. След първия ден оцеляват само 194-ма. Не могат да изпратят някого за помощ, защото ще бъде застрелян на момента. Затова майорът решава да използва гълъби.

Две от пратените птици са свалени. Третата е тази от снимката. Тя е пусната с бележка на крака си, на която пише „Намираме се край пътя на паралел 276.4. Собствената ни артилерия ни бомбардира. За Бога, спрете!“.

Когато гълъбът се опитва да полети, германците започват да стрелят по него и само след няколко секунди го свалят. Но някак той успява да полети отново и изминава 40км за 25 минути. Успешно доставя съобщението, с което спасява 194 живота. По време на полета си Шер Ами е ослепена и простреляна в гърдите. Пострадал е и единият й крак.

Военните лекари правят всичко възможно, за да спасят крака, но не успяват. Затова й правят дървен. Шер Ами получава военен кръст за службата си през войната. Доставя 12 важни съобщения във Вердюн.

Mandragora.bg

ТОЗИ МЪЖ ДЪРЖИ СНИМКА НА ГОДИНАТА НА „NATIONAL GEOGRAPHIC” ЗА 1987Г. НА НЕЯ Е УЛОВЕН ПЪРВИЯТ С ТРАНСПЛАНТИРАНО СЪРЦЕ В ПОЛОША – ОПЕРАЦИЯ, ОТНЕЛА 23 ЧАСА. МЪЖЪТ, ДЪРЖАЩ СНИМКАТА, Е ПАЦИЕНТЪТ. ТОЙ НАДЖИВЯВА ХИРУРГА, КОЙТО МУ СЛАГА СЪРЦЕТО.

Снимка: neobiknoveno.com

Тадеуш Зиткевич получава първото трансплантирано сърце в Полша. На снимката е хирургът, който прави операцията – Збигнев Релига.

Операцията му отнема 23 часа и е толкова изтощителна, че може да видите помощника на Збигнев да спи на пода в дясно. Фотографът Джеймс Стансфилд улавя момента след операцията, когато докторът стои до пациента и наблюдава показателите му.

СЦЕНА ОТ „ГРАДИНА РАУНДХЕЙ“ – НАЙ-СТАРИЯТ ОЦЕЛЯЛ ДО ДНЕС ФИЛМ.

Снимка: neobiknoveno.com

Това е кратък филм от 1888г. Записан е от френския изобретател Луи Льо Принс и е най-старият оцелял до днес филм, кадър от който виждаме по-горе.

Льо Принс е снимал с камера с единична оптика със 7 кадъра в секунда.

ТАЗИ ОБИКНОВЕНА ПАНОРАМА Е НАЙ-СКЪПАТА СНИМКА, ПРОДАВАНА НЯКОГА. НА ТЪРГ ЗА НЕЯ СА ДАДЕНИ ЦЕЛИ $4.3 МИЛИОНА!

Снимка: neobiknoveno.com

Озаглавена „Рейн II“, тази снимка е част от шест фотографии, изобразяващи река Рейн. Както виждате не може да се каже, че е забележителна с каквото и да е.

Снимката е дело на Андреас Гурски, който я прави през 1999г. Изненадващото е, че на оригиналната снимка е имало хора, разхождащи кучетата си, както и цяла фабрика. Андреас обаче ги е премахнал с помощна на компютър. Снимката е продадена през 2011г за $4.3 милиона, с което влиза в историята като най-скъпата досега.

ТОВА НЕ Е ПРОСТО СНИМКА НА СТРАННО РАЗПОЛОЖЕНА СГРАДА, А МОМЕНТ ОТ ПРЕМЕСТВАНЕТО НА 7600-ТОНЕН ЖИЛИЩЕН БЛОК. СГРАДАТА Е ПРЕМЕСТЕНА, ЗА ДА СЕ НАПРАВИ МЯСТО ЗА БУЛЕВАРД В РУМЪНИЯ ПРЕЗ 1987Г… ЗАЕДНО С ЖИВУЩИТЕ В НЕЯ.

Снимка: neobiknoveno.com

По време на комунизма в Румъния се строят масивни апартаменти по съветски стил. Много от тези сгради са издигнати около градовете. Когато в Алба започва изграждането на огромен булевард, блоковете се оказват пречка.

Снимка: neobiknoveno.com

Един от тях е точно на пътя на булеварда. Събарянето му и изграждането му наново е щяло да струва много, затова властите решават да разделят сградата на две и да я преместят. За целта те я подкопават, след което полагат под нея железопътни линии. По този начин я преместват на цели 55м.

За постижението са били нужни близо шест часа. Най-интересното е, че по време на преместването живущите са били в сградата и са си вършили ежедневните неща. Според легендата, една жена сложила чаша с вода на ръба на балкона си и нито една капка не се разляла.

ТОВА СА БРАТЯТА МАКДОНАЛД ПРЕД ПЪРВИЯ РЕСТОРАНТ МАКДОНАЛДС, КОЙТО ОЩЕ НЕ Е ОТВОРИЛ. СНИМКАТА Е ОТ НОЕМВРИ 1948Г В САН БЕРНАРДИНО, КАЛИФОРНИЯ.

Снимка: neobiknoveno.com

През 1937г Патрик Макдоналд отваря будка за хамбургери с името „The Airdrome”, като ги продава само по 10 цента. Три години по-късно, двамата му сина, Морис и Ричард Макдоналд, местят „бизнеса“ в Сан Бернардино. Кръщават го „Бар и барбекю Макдоналдс“, а в менюто има 25 барбекю предложения.

Към края на 1948г братята откриват, че повечето им приходи идват от хамбургерите, затова решават да предложат по-просто меню само с хамбургери, чийзбургери, пържени картови, шейкове, безалкохолни и ябълков пай. Установяват и сервиране на самообслужване. За да ускорят работата си, устройват кухнята по модела на поточните линии. Този път променят името на ресторанта на просто „Макдоналдс“.

източник: neobiknoveno.com

Вижте още:

Домовете ковчези в Хонгконг – обида за човечеството?

В подземията на мавзолея

10 чудеса на света, за които сме сигурни, че не сте чували

Остров Гунканджима – призрачният град

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.