7 странни дейности от миналото, които изглеждат напълно абсурдни днес

Ако вярвате, че цивилизациите, живели преди създаването на компютъра, са водели скучен начин на живот, определено грешите. Както аристократите, така и обикновените селяни били винаги готови за забавления, а начините, по които това се случвало, невинаги били от най-безопасните.

Настолни игри

Първите настолни игри са създадени още през древността. Например настолна игра от древен Египет, наречена Senet, е една от най-старите игри в света. Детайлите относно правилата са неясни, но очевидно на нея играят двама души – подобно на съвременния шах.

Според легендите Senet е създадена от Тот – богът на мъдростта, който предизвикал Консу, богът на Луната и по този начин спечелил няколко допълнителни дни към годината. Тот прави това заради Нут – богинята на небето, която заради проклятието на бог Ра не можела да роди дете в нито един ден от годината. Благодарение на победата на Тот годината била удължена с 5 дни.

Гладиаторските битки

Всички сме насяно с тези кървави публични спектакли, но колко от нас знаят, че не само мъже са се били помежду си или срещу диви животни на арената? Знаете ли, че сред Гладиаторите имало и жени? На тях обикновено се гледало като на “фалшиви” гладиатори, които били само за забавление, а не за истински битки.

Смъртоносните битки били толкова обичани, че всички опити да бъдат забранени се проваляли – чак до 404 година, когато християнският свещеник Телемах се опитал да прекрати битка между гладиатори. Това негово действие му струва живота и той бил убит с камъни от разярената публика. Неговата жертва обаче не била напразна – император Хонорий бил толкова впечатлен от мъченичеството на монаха, че забранил игрите завинаги.

Играта с дърпане на пръчка

Играта с дърпане на пръчка била изключително популярно занимание в Европа през 13-14 век. Тя бивала два вида. При първия вид дървената пръчка служела като бариера между двама участници. Победител става онзи от тях, който успеел да накара другия да падне на колене. При втория вид участниците се опитват да издърпат опонента си като и двамата се държат за дървената пръчка. Днес подобна версия на играта е позната като mas-wrestling.

Сеансите по френология

Френологията е считана за псевдонаука още от нейното създаване. тя твърди, че структурата на черепа определя човешкия характер, както и че чрез формата на черепните кости може да се съди за сложните психически качества на човека. Макар че не е приета за истинска наука, френологията е изключително популярна през периода 1850 – 1890. Благодарение на славата ѝ се появяват множество пътуващи френолози, към които хората проявявали изключително голям интерес, където и да отидели.

Morkadis

Шоу програми с необикновени хора, често наричани „чудовища“

Те били по-популярни дори от съвременните телевизионни програми, тъй като предишните поколения обожавали да наблюдават физически увредени хора. Хората с увреждания или „чудовищата“, както ги наричали, получавали огромни суми пари, за да показват уврежданията си във всяка част на света.

„Безглавото момиче“

Необикновено шоу с „живо момиче без глава“ става известно в САЩ и Европа в края на 1930-те години. Жените били познати като Олга, Тина и г-ца Ивет. „Докторите“ се опитвали да убедят публиката, че жените са изгубили главите си в инциденти, но все още можели да се движат с помощта на необясними технологии.

Напъхването в телефонни кабини

Необикновена мода излиза през 50-те години по цял свят – младежи правели всичко възможно, за да могат да се напъхат в една телефонна кабина, докато не остане повече никакво място. Не е ясно от къде тръгва всичко, но очевидно представлявало огромна забава за младите.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Безумни реклами от миналото

Чудодейни „лекове“ от миналото

Как са изглеждали магазините от миналото в различните части на света

Как са се извършвали ражданията в кралските семейства в миналото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.