7 неща, които не знаете за черните дупки (част 2)

Продължение от част 1

я24) Черните дупки не винаги са тъмни!

Работата е там, че черните дупки могат да убиват от доста голямо разстояние.

Материята, падаща в черните дупки, изключително рядко просто пада директно в черната дупка и изчезва. Ако навлизайки в района на черната дупка, материята не се движи директно към нея дори и с най-малкото отклонение (което е обикновеният случай), тя започва да обикаля черната дупка в спирала докато не падне. Ако в близост до нея има достатъчно материя, която да бъде „консумирана“, около черната дупка се получава своеобразен диск, който се върти с бясна скорост. Тъй като гравитацията на черната дупка е много силна, тя се променя изключително рязко дори при най-малкото доближаване. Това означава, че материята в дискът, която е по-близо, се върти с много по-висока скорост от материята, която е дори малко по-далеч. Тази разлика в скоростите създава много сериозно триене, което от своя страна създава топлина. Този процес може да нагрее материята, падаща в черна дупка до такава степен, че тя да засвети с много висока яркост.

Това обаче не е всичко. Магнитните сили на черната дупка могат да фокусират два лъча енергия, които буквално изригват от полюсите на този диск. Тези лъчи започват съвсем близо до черната дупка, но могат да  бъдат видими на милиони, или дори милиарди светлинни години от нея.

Казано простичко черните дупки могат да бъдат доста ярки.

Всъщност черни дупки, поглъщащи материя по този начин могат да светят толкова ярко, че да се превърнат в най-ярките, постоянно светещи обекти във Вселената. Подобни черни дупки се наричат активни черни дупки.

Този процес всъщност прави черните дупки още по-опасни. Ако човек е паркирал космическия си кораб на достатъчно далечно разстояние от хоризонта на събитията на черната дупка и нещо в този момент попадне в нея, той буквално би могъл да бъде изпържен от енергията излъчена от този процес.

5) Черните дупки не винаги са опасни

Въпреки, че черните дупки могат да се окажат гибелни дори за светлината, те въпреки всичко не винаги са опасни. Нека вземем нашата планета и Слънцето. Какво ще се случи със Земята ако в този момент Слънцето бъде заменено от черна дупка с абсолютно същата маса? Повечето хора мислят, че това би значело Земята да бъде погълната от черната дупка. Но това няма да се случи. Земята ще продължи да обикаля около черната дупка, без да промени траекторията си дори с милиметър.

Гравитацията, която даден обект усеща, зависи от масата и разстоянието. Ако Слънцето бъде заменено с черна дупка със същата маса и двата параметъра ще останат непроменени. В тази ситуация, разбира се, Земята ще намери своята гибел, замръзвайки без светлината на Слънцето.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

към част 3

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.