Слънчевите бури могат да опустошат цивилизацията

Климатът несъмнено се е превърнал в гореща тема за обсъждане в развитите икономики през последното десетилетие и става все по-гореща тема на деня, тъй като изследване след изследване предупреждават, че сме близо до катастрофа, ако не променим спешно начина си на живот.

И все пак климатът на Земята не е единственият проблем, с който се сблъсква човечеството. Има и друг проблем, на който трябва да обърнем сериозно внимание, но няма какво да направим за да го променим, сочи ново изследавне.

Слънчевите бури, които са предизвикани от изхвърлянето на маса от короната на Слънцето, доскоро се смятаха за рядко срещано събитие, случващо се само веднъж на всеки няколко века. Въпреки това, има причини да се смята, че те може да са много по-чести, пишат авторите на новото изследване.

В свят, който почти изцяло зависи от електричеството, това е, меко казано, сериозен проблем.

През 1859 г. Слънцето изхвърля концентрирана плазма, която пробива магнитното поле на Земята. Това е така нареченото „Събитие на Карингтън“, при което изхвърлянето на маса от короната на Слънцето удря магнитното поле на Земята, като го изкривява и причинява телеграфите по целия свят да се провалят. Дълго време научният консенсус беше, че слънчеви бури с такъв мащаб са изключителна рядкост.

Това се е случило през 19 век, когато телеграфите са били авангардни технологии. Сега имаме електрически мрежи, самолети, спътници и компютри и всички те са потенциално податливи на ефектите на една слънчева буря. Знаем също, че слънчевите бури с големината на събитието на Карингтън или дори по-силни, се срещат по-често.

„Събитието на Карингтън“ се смяташе за най-лошия сценарий за космическите метеорологични събития в съвременната цивилизация… но ако се стигне до подобни събития няколко пъти на век, трябва да преразгледаме как да се подготвим срещу тях и да смекчим този вид космически климатични опасности. Изследването, което стига до това заключение, е направено от колектив начело с Хисаши Хаякава.

Въпросът как да се приготвим за подобни събития е труден. Според астрофизикът и аерокосмически инженер Робърт Кокер, последиците от силна слънчева буря може да струват около трилион долара. През 2017 г. той написа статията „Слънчева буря за трилион долара“, която публикува в списание The Space Review. В нея той анализира слънчевата буря от 1921 г. с величина, сходна с тази на „Събитието на Карингтън“. Ако тази буря се случи днес, пише той, това ще струва 1 трилион долара. Със сигурност си струва да сме подготвени, но как?

За начало, като прогнозираме слънчевите бури, пише професорът по атмосферни науки Маршал Шепърд в статия за Forbes. Националната администрация за океански и атмосферни влияния, съвместно с Американското геоложко дружество, наскоро представи модел на геоелектрично поле. Според авторите, този модел „изчислява регионалните нива на електрическото поле в САЩ, причинени от смущения в магнитното поле на Земята от геомагнитни бури.

Според Шепърд това ще предостави на съответните правителствени агенции информация в почти реално време за предстоящи бури, нещо като преднина, преди бурята да удари магнитното поле на Земята. И все пак е ясно, че това не може да предотврати последствията от силна геомагнитна буря. Всъщност, според Шепърд, то е полезно главно като инструмент за оценка на въздействието, а не като средство за превенция:

„Подобна информация в реално време за геомагнитни бури е ценна за оценка на въздействието върху инфраструктурата, свързана с електрическите мрежи“, пише той и добавя: „Отделете малко време и помислете как бихте функционирали седмици без електрическа енергия , GPS или пътувания със самолет“.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Загадъчният куб отново се появи до Слънцето (ВИДЕО)

Morkadis

Това може би е най-красивото видео на Слънцето, които някога сте виждали

Десет опасности, които произтичат от Слънцето

Още колко години ще свети Слънцето?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.