Археолози намериха фигурка, приличаща на извънземно, при разкопки в Хасковско

фигуркаПри разкопки по линията Пловдив – Свиленград в района на хасковското село нова Надежда донесоха огромна изненада на археолозите от екипа на Крум Бъчваров от секция „Праистория” на Националния исторически институт, пише „24 часа”. Фигурка на богинята – майка с височина 18.5 см, счупена само на две места и датирана от 4-ти век преди Христа е с огромни очи, напомнящи извънземно създание. Археолозите отхвърлиха сензационната прилика, като обясниха, че иконографията на очите е характерна за края на халколита или началото на 4-то хилядолетие преди Христа.

Много интересна е и друга антропоморфна фигура, намерена на същото място. Тя също е на богинята – майка, но лицето прилича на мъжко. Фигурката обаче има женски гърди, а очите й са от шистов камък.

Археолозите предполагат, че е била поставяна на пиедестал и е играла ролята на идол. В разкопките край хасковското село са разкрити 15 гроба с 19 раннохалколитни хора. Предстои с изотопи да се установи как те са се хранили и дали са мигрирали или са родени и починали в района.

Най- ценна обаче, според експертите, е друга фигурка – на бик, върху който има женска фигура, датирана от късния неолит /5200- 4900 години преди Христа/. Тя няма аналог и откриването й отхвърля мита за Зевс и Европа с 4000 години назад.

Вижте още: 

Археолози откриха парче от кръста на Христос? 

инфо: http://www.blitz.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.