Археолози търсят античен град, предсказан от Ванга

ванга„Преди хиляди години е изригнал вулкан. Под огнената лава били погребани голям град и много невинни хора. Те били високи, едри и се обличали в дрехи, тънки и блестящи като станиол. Били много просветени“, разказвала Ванга.

„Реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите й. Градските порти били украсени с големи позлатени крилати животни“, предрекла пророчицата през 1985 г. за древния град под вулкана „Кожух“.

Мълвата за злощастната съдба на древната цивилизация вълнува Петрич и околните села от десетилетия насам. От 2012 г. към разкопките са привлечени и американци. Разпространяват се какви ли не приказни митове.

Най-интересна е историята за златния кон, който е бил разположен в центъра на античния град. Друга легенда твърди, че зла змия с пет глави и коса пази неизмерими богатства в недрата на вулкана. Който посегне да ги вземе, ще го сполети проклятие и смърт.

Разтърсващите митове и пророчества не са само плод на въображението на хората. Българи и американци доказват съществуването на богат античен град десетилетия по-късно. Хераклея Синтика е имал огромно политическо, икономическо и културно значение.

Разкриването на златния кон и други артефакти ще превърне местността Рупите в топдестинация на Балканския полуостров. Екипът на археологическите разкопки е ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН. Вниманието на археолозите от САЩ е привлечено от д-р Емил Нанков, който е завършил в Щатите.

„Ванга се е чувствала свързана с хората, които някога са живели там, и е искала да сподели информацията, знанието и съдбата на града със съвременните жители. В много от спомените им се казва, че е имала афинитет към археологическите разкопки и разкриването на истината“, казва Сотир Иванов, директор на Исторически музей гр. Петрич.

Вижте още: 

Наследницата на Ванга се появи?

инфо: http://pik.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Анонимен 10 години ago
  3. Анонимен 10 години ago
  4. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.