BabyX – виртуално дете, което говори, мисли и се обучава

Във видеото ще видите как възрастен човек разговаря с дете, изобразявано на екрана, и му показва картинки на различни предмети. Детето реагира на  думите на човека, разбира показваните му изображения и назовава нарисуваните на тях предмети.

Това обаче не е видеочат между родител и дете. Това е учен, разговарящ със система за изкуствен интелект, наречена BabyX.


Системата моделира виртуален малчуган, способен да се обучава и да действа по абсолютно същия начин, както и реално дете. Създаването на разработката е важен етап по пътя към разработка на алгоритми за универсален самообучаващ се и обучаем изкуствен интелект, коментират учените, цитирани от Dailytechinfo.org.

Виртуалното дете е момиченце, чийто прототип е образ от реалността – Франческа, дъщерята на д-р Марк Сагар Bioengineering Institute Laboratory for Animate Technologies към университета Окланд. Ученият е ръководител на групата, стояща зад създаването на системата BabyX.

Всички движения и изражения на лицето на виртуалното момиченце са копирани и моделирани от движенията на реалната Франческа.

Виртуалното BabyX може да вижда околния свят чрез камери, а чрез технология за разпознаване на лица „бебето“ разпознава разговарящия с него човек. С помощта на микрофон „детето от екрана“ чува звуци, които свързва в думи, фрази и въпроси, благодарение на специализирани алгоритми. Отговори BabyX предоставя, използвайки глас, генериран с помощта на звуков синтезатор.

В електронния мозък на „бебето“ работят алгоритми, максимално точно моделиращи неврохимическите реакции и процеси, случващи се в човешкия мозък, които определят поведението и действията.

Например, когато BabyX получи похвала, в мозъка му се отделя виртуален хормон допамин, който го кара да се усмихва и да се смее звучно от екрана. Ако събеседникът на момиченцето внезапно изчезне, това предизвиква повишаване на виртуален кортизон, което води до нервно напрежение у виртуалното хлапе.

Разработката е огромна крачка напред в създаването на мощен изкуствен интелект, способен да се обучава и мисли, който в крайна сметка се превръща във възрастен виртуален човек.Едновременно с това системата не е ограничена само в създаването на виртуални хора. Тя може да се използва, за да смени реални хора в изпълнението им на множество различни задачи, започвайки от обикновена производствена дейност и завършвайки с управлението на космически кораби.

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.