БАН ще участва в два нови експеримента в Космоса

космосПрез юли т.г. в Космоса ще започват два нови експеримента с апаратура, разработена с участието на учените от секцията „Слънчево-земна физика“ на Института за космически изследвания при БАН.

Първият експеримент ще започне на 19 юли и ще се реализира чрез спектрометър-дозиметъра на космическа радиация „РД3-Б3“, който ще бъде внедрен на космическия кораб „Фотон М“ 4.

Приборът е разработен заедно с Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките по програмата за фундаментални космически изследвания между двете академии.

С прибора ще се изследва натрупването на дозата от космическо йонизиращо лъчение в спътника, на който ще се намират и биологични обекти.


Биологичната част от мисията на „Фотон М“ 4 включва тритони, с помощта на които ще се изследват последиците от микрогравитацията върху тялото на възрастни животни, а също така и тяхното сексуално поведение и ембрионално развитие.

Сега на космодрума „Байконур“ се подготвя стартът на космическия кораб „Фотон М“ 4.

Вторият експеримент ще започне на 24 юли с изстрелването на нови модули на платформата „EXPOSE-R2“ от космодрума „Байконур“, която ще бъде инсталирана на Международната космическа станция на 21 август.

На платформата ще се правят експерименти с химически и биологически обекти, при които ще бъде изследвано въздействието на условията в открития Космос в продължение на година и половина, след което ще бъдат върнати на Земята.

Сред апаратурата на платформата „EXPOSE-R2“ ще бъде и приборът „R3DR“, който представлява миниатюрен спектрометър за дозата на космическа радиация.

Той е разработен през 2007 г. от български учени, съвместно с учени от Университета в Ерланген, Германия.

Приборите, с помощта на които ще се осъществяват двата космически експеримента, са разработени от екип от учени от секцията „Слънчево-земна физика“ на Института за космически изследвания.

В екипа са проф. Цветан Дачев, главните асистенти Борислав Томов и Юрий Матвийчук, и инженер Пламен Димитров.

Вижте още:

НАШЕТО МАЛКО МЕСТЕНЦЕ В ОГРОМНИЯ КОСМОС

инфо: http://www.vesti.bg/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.