Българският календар е най-старият в света, според него отбелязваме 7522 г.

календарОт няколко дни живеем в 7522 година, а не в 2014г., пише „Всеки ден“. Така повелява древният български календар, признат още през 1976 г. от ЮНЕСКО за най-стария в света.

Той е по-съвършен и точен от този на древните шумери, вавилонци, китайци. Създаден е през 5508 г.пр.Хр., докато популярният календар на маите е едва от 9-10 век след Христа.
Така като прибавим към 5508 г. още 2014 г., се получава точно годината 7522, в която вече живеем. Според древнобългарския календар това е времето на Коня. Смята се, че именно от древните българи китайците са взели подредбата на животните за своя календар.

За нашите предци годината започва от най-късия зимен ден – 21 декември, и има 365 денонощия. Към всяка четвърта година се отчита едно допълнително денонощие, наречено „Ден на слънцето“, която ние знаем като високосна година. Дванадесет месеца формират четири тримесечия. Всеки последен месец на тримесечието има 31 денонощия, а останалите два месеца – по 30 денонощия. Новият сезон започва в неделя и завършва в събота. Така тримесечието се дели точно на 13 седмици, а годината – на 52.
Учените от ЮНЕСКО нарекли това делене „златното българско календарно число“. Те изчислили, че слънцето е било в съзвездието Сомор (Мишка) по българския календар, когато е създаван. Според всички световни учени това е най-добрият календар, измислен някога. Летоброенето на предците ни е признато от ЮНЕСКО още през 1976 г.
Единственият източник, от който се черпи информация за календарна система на прабългарите, е Именникът на българските ханове. В този кратък текст, намерен в Русия има 12 двойки думи на непознат език, за които се смята, че изразяват календарни понятия. За свързването на тези понятия с реални събития се използват документите на византийските историци за описаните в именника събития. Названието прабългарски е условно и се базира на допускането, че след като в текста се говори за прабългарски владетели, календарът би трябвало да е принадлежал на тях.

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

17 коментара
 1. Анонимен 4 години ago
 2. Анонимен 4 години ago
 3. Анонимен 4 години ago
  • Анонимен 4 години ago
   • Анонимен 4 години ago
   • Stefan Ivanov 3 години ago
 4. Анонимен 4 години ago
  • ТИХОМИР ТОНЧЕВ 4 години ago
 5. Анонимен 4 години ago
 6. Петко Чуков 4 години ago
  • ТИХОМИР ТОНЧЕВ 4 години ago
   • balman 4 години ago
 7. Анонимен 4 години ago
 8. И.П.Енчев 4 години ago
 9. Руси Иванов 3 години ago
 10. ДДжйМуци 3 години ago
 11. Иван Добрев 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.