Бурнеши – жените, които живеят като мъже (галерия)

За проекта си „Заклетите Девици на Албания“ фотографката Жил Питърс е посетила планински селца в северна Албания, за да заснеме портрети на бурнеши или жени, които живеят като мъже. Традицията датира от 15-ти век и се е практикувала в семейства, където е нямало мъжки наследници, които да поемат семейния бизнес.

Те се обличат като мъже, вършат мъжката работа и с течение на годините напълно забравят за женския си облик.

„Традиционно мъжете са имали свободата да гласуват, да карат кола, да имат бизнес, да печелят пари, да пият, да пушат, да притежават оръжие или да носят панталони. Младите момичета обикновено били принуждавани да сключват уредени бракове, често с по-възрастни мъже в отдалечени селца. Като алтернатива, ставайки Заклета Девица или „бурнеша”, жената си спечелва статута на мъж и се ползва с всички права и привилегии на мъжкото население.

Жената си отрязвала косата, обличала се с мъжки дрехи и понякога дори си променяла името. Мъжката походка и жестове се практикували, докато станат тяхна втора природа. Най-важното от всичко – тя давала обет за безбрачие, за да остане целомъдрена до края на живота си. Тя ставала „той”.

Тази практика продължава и днес, но в повечето селища тази традиция се смята за остаряла. Останали са живи само много малко възрастни Заклети Девици, като повече от тях споделят, че не съжаляват за избора си да живеят като мъже“, разказва Питърс.

This slideshow requires JavaScript.

инфо: http://iwoman.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Mariana Ruegg 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.