Демоните-прелъстители. Лилит (част 3)

продължение от част 2

лилит

Този сукубус има дълга история, водеща началото си от асирийския демон, известен в древните времена като Лилиту.

Незадоволено сексуално, това демонично същество си избирало мъже, които съблазнявало. В еврейската митология името се превърнало в Лилит – кралицата на сукубусите. Тя търсела мъже, спящи сами, прелъстявала ги и изпивала кръвта им. По-голяма опасност представлявала за децата. Всяко момче до осем годиники или момиченце до двадесет дни можело да стане нейна плячка. За да защитят рожбите си, родителите чертаели с черен въглен голям кръг на стената на детската стая, със следния надпис вътре: „Адам и Ева преграждат пътя на Лилит“. На вратата на стаята пък изписвали 3 имена: „Санви, Сансанви, Семангелаф“. Какво означавали тези имена? За Лилит това било част от историята на семейството и.

Според едно от преданията за сътворението на света, Лилит била първата жена на Адам – Господ я сътворил от тиня и кал. Съвместният живот на младите обаче не бил никак дълъг. Без съмнение Лилит може да се нарече първата феминистка в света – тя се считала за равна на Адам във всяко отношение и отказвала да бъде под него, когато правели любов.

Когато Адам настоял това да се промени, Лилит го изоставила и самотният несретник отишъл да се оплаква на Господа. Бог избрал трима ангели –   Санви, Сансанви, Семангелаф и ги изпратил да върнат избягалата жена. Небесните пратеници открили следите и покрай бреговете на червено море. Там еманципираната жена се отдавала на разврат с група похотливи демони, от които вече била успяла да роди стотици демончета. Aнгелите и предали божията воля – да се върне при Адам, но Лилит отказала. В крайна сметка се съгласила на компромисен вариант – заклела се, че ако види имената на тези ангели надалеч от някое новородено, ще пощади живота му. Ангелите приели тези условия.

Когато пророк Исаия говори за „нощната вещица“, която обитава затънтените места заедно с дивите зверове и хиените, има предвид точно Лилит.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.