Древен египетски град на дъното на Средиземно море (галерия)

На дъното на Средиземно море е открит египетски град, за които се предполага, че е на възраст 1200 години. Това вероятно е градът Хераклион, който дълго време е бил смятан за леганда и е споменат от Омир като място, което е било посещавано от Парис и Елена.

Останките от древния мегаполис са открити съвсем случайно преди 10 години при проучване на бреговата линия на Египет.

Археолозите предполагат, че древния град е служел като порта към Египет. През него е преминавала търговията, която се е извършвала между древна Гърция и фараоните.

Сред пясъците на дъното са открити повече от 64 кораба и златни монети. Извадени са 6-метрови статуи, а още много все още лежат по морското дъно. Намерени са и каменни плочи с древногръцка и древноегипетска писменост, които са много интересна находка за археолозите.

“Това невероятно откритие ни показва един град, който е бил от изключително значение. Всичко е невероятно добре запазено. Ще се насочим към някои от по-интересните места в мегаполиса, за да разберем как са живели хората. Засега разбрахме за значимостта на търговията и морската насоченост на египетския народ. Намерихме предмети, които са дошли от Гърция и Финикия”, казва ръководителят на Оксфордския център за морска археология, д-р Демиън Робинсън.

Това е единственото място в света, където са открити толкова много древни кораби, събрани на едно място. Намерени са и 700 котви.
С помощта на екипа, работещ върху немски документален филм, посветен на откритието, учените са създали триизмерен модел на една част от града.

В самия център на града е открит храм на Амун-Гереб, върховен бог за египтяните по онова време. От същото място започва мрежа от канали, които са направили града най-важното пристанище на Средиземно море. Тук са се събирали и данъците от стоките, идващи от вън.

Градът е бил построен в делтата на Нил и не е ясно как се е озовал на 30 метра под водата в залива Абукир. Предполага се, че причината за това е постепенното повишаване на водата и внезапното сриване на нестабилните почви, върху които е бил построен градът. Така той постепенно изчезнал от паметта на хората, превръщайки се в легенда, която се среща единствено в древните текстове.

Това се е променило, когато френския археолог, д-р Франк Годио, попаднал на останките, докато се гмуркал търсейки френски кораби, потопени през 18 век.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.