Египтолог разкри древна загадка?

пустиняИзчезването на 50-хилядна персийска армия в пустинята на Египет през 524 г. пр.н.е. още от антични времена се явява една от най-вълнуващите исторически тайни. Холандски професор смята, че е открил решението ѝ. Античният историк Херодот, описвайки нахлуването на Камбис II в Египет, писал, че безследно изчезналата 50-хилядна войска вероятно е станала жертва на страшна пясъчна буря.

Това фантастично обяснение оттогава е постоянна тема на горещи спорове между историци и археолози. „Като се започне от XIX век, мнозина са търсили следи от изчезналата персийска армия – както любители, така и професионални археолози. Очакваше се, че под слоевете пясък ще се открият мумифицирани останки на въоръжени персийки воини. Но както показват изследванията, пясъчна буря не е способна да убие и един човек, да не говорим за цяла войска“, казва Олаф Капер от университета в Лайден. Капер издига съвсем друго обяснение на случилото се.


Според него армията не е изчезнала в пустинята, а е била унищожена от враговете. „Според моите данни персийската армия се е движела към оазиса Дахла, в който се била разположила войската на метежния вожд на египтяните, бъдещия фараон Петубаст III. Петубаст им е устроил засада и е разбил войската на Камбис. Тази победа му е дала възможност да освободи голяма част от Египет от персийските нашественици, а след това да се коронова в Мемфис“, допълва Капер. Фактът, че съдбата на армията на Камбис е останала неизвестна, вероятно е заслуга на Дарий I, смачкал с огън и меч египетския бунт две години по-късно.

В желанието си да скрие позорното поражение на своя предшественик, Дарий е обяснил изчезването на 50-хилядната армия с естествени причини. Историята била толкова успешно манипулирана, че Херодот 75 години след описваните събития не е имал друг избор, освен да запише легендата за гибелта на персийската армия поради пясъчна буря.

Капер направил случайно откритието си. През последните 10 години той участвал в археологически разкопки в оазиса Дахла. Тази година той успял да разшифрова пълния списък на титлите на фараона Петубаст III, гравирани на камъните на античния храм. Археологът успял да докаже, че в оазиса в началото на периода на персийското управление е имало мощна крепост. Като събрал оскъдната информация за Петубаст, откритите археологически артефакти и историята на Херодот, холандският учен открил правдоподобно обяснение на античната загадка.

Вижте още: 

ЗАГАДКАТА НА ХЪЛМА НА МЪРТЪВЦИТЕ

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.