Според учени има връзка между агресията и топлото време

vАко високите температури ви правят раздразнителни, бъдете сигурни, че това не се случва само на вас. Американско проучване потвърждава, че по-топлият климат може да доведе до увеличаване на насилието.

Такава връзка може да има катастрофални последици ако глобалното затопляне на Земята продължава, предупреждават изследователи от университетите в Бъркли и Принстън. Изследването е публикувано в списанието Science.

„Предсказването на бъдещето е винаги трудно“, съпоставя фактите с прогнозите водещият автор на изследването Соломон Сианг пред АФП. Но „ние вярваме, че ефектите (които разгледахме) са достатъчно важни, за да ги приемаме сериозно и си зададохме въпроса дали ако не го направим сега, може да окаже влияние върху степента на насилие в света на децата ни утре“, казва той.

За да стигнат до заключението за наличие на връзка между по-високите температури и нарастването на проявите на насилие, учените са провели обширно проучване с интердисциплинарен характер като са използвали 60 други изследвания с поставянето на едни и същи въпроси в различни научни дисциплини като археология , климатология, политически науки и икономика. В едно от тях например се отбелязва, че криминалното насилие – нападения, убийства, изнасилвания, домашно насилие … – стават по-чести, когато температурата е по-висока.

„Събраните доказателства сочат, че хората на тази земя показват ниска способност да се справят с проблемите от излагането на по-високи температури“, подчертава в доклада Маршал Бърк, съавтор в проучването.

Обяснението на това явление обаче не е толкова очевидно. Съществуват няколко теории, подчертават учените. Една от тях е за връзката между по-бедните реколти, поради засушаването при покачване на температурите, и по-голяма склонност на хората да вземат оръжията, за да осигурят средства за препитание.

Топлината също предизвиква физиологични ефекти, които предизвикват бурните човешки реакции в социума. „Сериозни конфликти могат да възникнат по много различни причини, които се появяват при влошаване на климата“, обобщава Соломон Сианг.

инфо: http://news7.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.