Имал ли е Исус Христос жена?

исусAвтентичността на фрагмент, в който пише за съпругата на Исус Христос, бе потвърдена от учени от „Харвард“ съобщи Си Ен Ен.

Древният папирос, в който се казва „И Исус им каза: Моята съпруга…“, е датиран от VIII век след Христа, става ясно след изследванията. Той е с размерите на визитка и съдържа едва 33 думи, написани на коптски език. Коптският език е разновидност на египетското писмо.

Когато фрамнетът беше открит през 2012 г., Ватиканът го заклейми като съвременен фалшификат. Сега обаче неговата автентичност се потвърждава.

Ето какво са разчели учените: „И Исус им каза: Моята съпруга…“ и „тя може да бъде мой ученик“.

Макар това да не доказва, че Христос със сигурност е бил женен, то вече такава вероятност може да се допусне.

Карън Кинг, историк от „Харвард“, част от екипа, открил фрагмента, е на мнение, че той може да доведе до промяна за разбирането на семейния живот в християнската религия. Ролята на жените в църквата също би могла да се преразгледа.


Някои експерти твърдят, че е възможно Исус да е използвал метафора, когато е говорил за съпруга. Според Кинг, единственото, което фрагментът доказва със сигурност, е че жените могат да бъдат пълноправни ученици на Исус.

Не всички обаче са съгласни. Лео Депуи, професор по египтология в университета „Браун“, твърди, че няма начин фрагментът да е достоверен източник на информация. Депуи твърди, че в него са допуснати грешки на коптски език, характерни за Евангелието на Тома. Според него, няма как грешките да съвпадат случайно.

Все още нищо не се знае за произхода на фрагмента, наречен „Евангелието на съпругата Исус“. Кинг казва, че той й е даден от анонимен донор.

Вижте още: 

Мистериозна икона във видинска църква – Исус, изобразен в космически кораб

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

10 коментара
 1. Анонимен 7 години ago
 2. Анонимен 7 години ago
  • Анонимен 7 години ago
 3. Анонимен 7 години ago
 4. Анонимен 7 години ago
 5. Анонимен 7 години ago
 6. Анонимен 7 години ago
 7. Анонимен 7 години ago
 8. emilyano Calabrezze 12 месеца ago
 9. Wiki 2 седмици ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.