Интересни факти за градушката

Запознайте се с няколко факта за тази опасна природна стихия.

Обикновено колкото по-тежки и по-големи са ледените зърна, толкова по-отвисоко пада градушката.

Градушката се образува само от един вид облаци, купесто-дъждовни, във фронта на буреносна облачна система. Често те имат характерен зелен оттенък.

Зърната град се образуват когато капчици свръхохладена вода влязат в контакт с ядра, около които кондензират, каквито са например прашинките. Това се случва при издигане на голяма височина.

Градушката се наблюдава по-често в планински райони, където особеностите на терена насочват хоризонталните ветрове нагоре.

Един от най-печално известните с градушките си район в света е планинската северна част на Индия и Бангладеш, където е отчетена най-високата смъртност, свързана с градушки, и са измерени някои от най-големите зърна град.

Ледените късове могат да бъдат с размери от 5 милиметра до цели 29 см, когато достигнат земята. Теглото им може да достигне 500 грама.

През Средновековието са се опитвали да спрат градушките и разрушителните им последици с топовни изстрели и биене на църковните камбани, въпреки че тези методи нямали ефект.

Днес борбата с градушки се основава на технология внасяне на ледообразуващ реагент в грдоносния облак в момента преди образуване на градови зърна.

Неговите частици играят ролята на ядра, които отнемат преохладената вода в облака и не позволяват прекаленото нарастване на естествените ледени ядра.

Така се образуват повече ледени частици, но с по-малки размери и при падането си се стопяват или нанасят по-малки щети, ако не се стопят напълно.

 

Вижте още: 

ГРАДУШКА С ВНУШИТЕЛНИ РАЗМЕРИ ПОМЛЯ СОФИЯ И МОНТАНА

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.