Интересна информация за вредните добавки в храните

зПопулярни добавки на основата на ГМ-компоненти

1. Продукти, които съдържат ГМ-компоненти (основно трансгенни царевица и соя). Те се добавят в хранителните продукти като структуриращи, подслаждащи, оцветяващи вещества и за  повишаване съдържанието на белтъчините.

2. Продукти, преработени от трансгенни суровини (соева извара, соево мляко, чипсове, царевични снаксове, доматена паста).

3. Трансгенни зеленчуци и плодове,  възможно скоро и животни, които се хранят с ГМ-храна.

Рибофлавин ( витамин В2) – Е101(Riboflavin; Riboflavin-5-Phosphate Sodium) и E-101A, произведен от ГМ-микроорганизми, одобрен за продажба в редица страни; добавя се в кашите, безалкохолните напитки, детското хранене и продуктите за отслабване.

Карамел (Е-150, Plain Caramel) и ксантан (E-415, XanthanGum), произведени от ГМ-зърна.

Лецитин (E-322, Lecithins), произвежда се от соя. Лецитинът свързва водата и мазнините  в едно и се използва като млечен компонент в млечните смеси, бисквитите, шоколада, хляба и пр. Днес той се рекламира широко по телевизиите като полезен за растежа и умственото развитие на децата. Помнете, че лецитинът е само свързваща основа  като желатина, и нищо повече. Усилената реклама на лецитина показва, че започва масирана атака срещу българския потребител, с цел да се манипулира да употребява ГМ-сурогати.

Добавки с висока степен на  съдържание на ГМ-компоненти:

E-153 — Vegetable Carbon (растителен въглен);

E-160d — Annatto, Bixin, Norbixin (Аннато, биксин, норбиксин);

E-161c — Paprika extract, Capsanthin, Capsorubin (екстракт от чушки, капсантин, капсорубин);

E-308 — Synthetic Gamma-tocopherol;

Е-309 — Synthetic Delta-tocopherol;

Е-471 — Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (моно- и диглицериди  на мастните киселини);

E-472a — Acetic Acid Esters of Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (ефири на  моно- и диглицеридите на оцетната и мастните киселини);

Morkadis

E-473 — Sucrose Esters of Fatty Acids (ефири на  захарозата  и  мастните киселини);

E-475 — Polyglycerol Esters of Fatty Acids (ефири на полиглицеридите  и мастните киселини);

E-476 — Polyglycerol Polyricinoleate (полиглицерин);

E-477 — Propane-1, 2-diol Esters of Fatty Acids (пропан-1, 2-диолови эфири на мастните киселини);

E-479b — Thermally Oxidized Soya Bean Oil Interacted with Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (термично окислено соево и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните киселини);

E-570 — Fatty Acids (мастни киселини);

Е-951 — Aspartame (аспартам,  нутрасуит).

Кратък списък на ГМ–продуктите

Соево масло – използва се в сосовете, пастите, бисквитите и пържените храни. Необезмаслено соево брашно – използва се като набухвател за тесто в хлебопекарната промишленост.

Растителни масла,  или растителни мазнини – най-често се съдържат в бисквитите и чипсовете.

Малтодекстрин – вид нишесте, използва се в детското хранене, готовите супи и десерти.

Ксантан– евтин мастен елемент, извлечено от зърнени култури нишесте, използва се в нискокачествените супи  и в бульоните.

Глюкоза или глюкозен сироп  –  използва се като подсладител; съдържа се в напитките, десертите, в ресторантите fast food.

Декстроза – подобна на глюкозата. Използва се в бисквитите, чипсовете за постигане на кафяв цвят, за подсладител в енергийните спортни напитки.

Сироп с повишено съдържание на фруктоза – прилича на декстрозата, но е по-сладък, използва се в същия набор от продукти.

Евтините салами и кренвирши – 4-5 лв. за килограм.

Соевото брашно се използва широко при производството на кайма, хамбургери, пълнежи.

Продукти, в които ГМО по принцип не се съдържат:

– повечето плодове и зеленчуци: дини, пъпеши, домати, грозде, праскови, сливи, ягоди (с изключение на картофите, царевицата, в редки случаи – цвеклото);

– натуралните сокове;

– водата;

– натуралното кисело и прясно мляко и млечните продукти от тях.

Какво съдържат саламите и кренвиршите

– Текстурирания соев белтък Profam 974, Arcon F, S, T или TVP 165-114;

– Усилващия  “месния”  вкус натриев глутамат, Е-621;

– За увеличаване на теглото на готовата продукция  се използват полизахаридите – карагинан NBF-270,GPI200 (Carrageenan and its Salts, Е-407); за създаването на зрителна “месна” илюзия – стабилизатори на цвета  като Sodium Erythorbate, Е-316;

– За по-наситен “месен” оттенък – Diphosphate tetrasodium, Е-450.

 “Традиционните” консерванти, антиоксиданти и емулгатори според производителите на храни  са полезен и ценен хранителен продукт.

През януари1994 г. Белият дом (САЩ) публикува отчет за първия генетично променен хормон (BST) и неговото използване. ЕС не го прие и обяви седемгодишен мораториум за използването на  BST до 2002 г. Забраната в ЕС за американското говеждо месо, което съдържа хормоните на растежа и антибиотици,  доведе до скандал в Световната търговска организация. Организацията обяви, че забраната на месото с високо съдържание на хормони е нарушение на правилата за свободната търговия.

Помнете, че американското говеждо месо,  което се използва широко за приготвянето на хамбургерите в МакДоналдс, може да застраши здравето ви.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.