История на коледната картичка

Christmas_Postcard_circa_1900Всяка година милиони хора по цял свят разменят коледни картички. От къде води началото си тази традиция? Нека проследим следите на коледната картичка, за да разберем как и къде се е зародила историята и.

Преди около 170 години англичанинът Хенри Коул дръзнал да наруши британските традиции. По негово време хората си честители Коледа, като си разменяли литографии, които изписвали с красив почерк и украсявали за случая. Коул решил да разчупи стереотипа, като измисли нещо красиво и в същото време практично. Той поръчал на художника Джон Хорсли да му изрисува 40 еднакви литографии, които той да разпрати на приятелите и роднините си.

Англичанинът поръчал следната рисунка – върху картичките трябвало да бъдат изобразени той и семейството му, на фона на картини от библията и традиционната коледна украса. Според историята въпросните картички така и не били изпратени и не достигнали до хората, за които били предназначени, но идеята допаднала много на предприемчивите местни търговци, които видели в това доходоносен бизнес.
В днешно време са запазени 12 от 40-те литографии на художника Хенри Коул. Една от тях е продадена на търг за цели 22 хиляди лири и е най-скъпо продадена картичка в света.

Постепенно идеята за колените картички заразила света. За направата на първата коледна картичка в Русия, която датира от 1898г., бил ангажиран един от най-добрите руски художници. В същото време американецът Луис Пранг започнал да използва специална техните с която да прави картички, като използва 20 различни цвята. Той започнал да работи с най-добрите художници и заедно превръщали коледните картички в истински шедьоври на изкуството. Така с времето се зародил и образът на Дядо Коледа.

Първите коледни картички се продавали доста скъпо, но когато започнало масовото производство, цените им намалели.

По данни на Българските Пощи, първата коледна картичка в България била изпратена през 1885 година. През 1882 пък била изпратена първата новогодишна картичка.
Традицията е въведена в България от  княз Фердинанд първи, който станал първият български притежател на такава честитка. Фамилията Сакскобурготски  до ден днешен събира уникални по рода си поздравителни картички и притежава една от най-богатите колеции в света.
Първите български картички пък се печатели в Германия, като след това допълнително се добавял текст на български.

В днешно време се радваме не само на класическите коледни картички, но и на изобилието от електронни, които ни предлага Интернет. Те пестят време и пари, като в същото време гарантират, че ще пристигнат там, за където са „адресирани“. Моделите и видовете са безброй и могат да задоволят всеки вкус.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.