Топ 10 на изгубените в историята неща (част 3)

продължение от част 2

7. Изгубените снимки от Десанта в Нормандия

а1

Когато войниците от 16-ти полк на 1-ва пехотна дивизия стъпват на Омаха Бийч на 6 юни 1944г, фотографът Робърт Капа, назначен от списание LIFE, е сред тях.

Вероятно най-известният фотограф от войната, унгарецът Капа се качва на борда на десантен кораб заедно с мъжете от рота Е в ранните часове на Десанта в Нормандия. Той рискува живота си много пъти по време на Гражданската война в Испания и прави едни от най-забележителните снимки.

„Ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не бил достатъчно близо.“ – често казвал Капа. В деня на Десанта, той е по-близо от всеки друг фотограф. Той слиза от кораба на френския бряг и се насочва към най-близкото прикритие, докато около него летят куршуми. Насочвайки се към изоставен американски танк, Капа прави общо 106 снимки, след което успява да бъде изведен в безопасност.

След като пристига в Англия, Капа бърза да стигне до Лондон с влак, където дава лентата за проявяване. Техникът по проявяването обаче бил също толкова развълнуван да види снимките, колкото самия Капа. В бързината си, той изсушил лентата прекалено бързо. Силната горещина разтопила покритието на всички, освен на 10 кадъра.

Снимките на Капа стават класика. След години, той отива да снима арабско-израелската война. Накрая, след като се е изплъзнал на смъртта толкова много пъти, Капа се зарича повече никога да не рискува живота си, снимайки войната.

8. Гръцкия огън

а2

Смята се, че историята на гръцкия огън води своето начало от 7-ми век. Предполага се, че е изобретен от византийски инженер на име Калиникос и е бил използван за първи път срещу арабите при обсадата на Константинопол през 673г.

Мемоарите на лорд Жоанвил предлагат забележително описание на гръцкия огън. Роден през 1225г, Жан де Жоанвил, сенешал на Шампан, бил само на 23 години, когато се присъединил към френския крал Луи в пагубния Седми кръстоносен поход, когато гръцкият огън бил използван от сарацините.

„Огнената опашка беше дълга колкото голямо копие и издаде такъв шум, когато се приземи, че звучеше като небесен гръм. Изглеждаше сякаш дракон летеше във въздуха. Толкова ярка светлина излъчваше, че човек можеше да разгледа лагера сякаш беше ден.“

Макар да е имало много спекулации относно рецептата за гръцкия огън, все още никой не е успял успешно да го пресъздаде. Най-близко бил огънят на арабите, които в крайна сметка създават своя версия на гръцкия огън. Тяхната формула обаче била различна и по-слаба от тази на гърците. Това разбира се не означава, че не било едно от най-унищожителните оръжия за времето си.

9. Кехлибарената стая

Morkadis

а3

Докато някои свързват кехлибара с филма „Джурасик парк“, където той беше съхранил динозавърска ДНК за милиони години, камъкът векове наред е омайвал европейците и по-специално руснаците. Именно те са построили Кехлибарената стая, която била облицована с няколко тона кехлибар. Подаръкът за цар Петър Велики бил спряган за осмото чудо на света, но съдбата му не била лека. Нацистите разграбили стаята през Втората световна война, а в последните месеци на войната, кехлибарените панели, които били натоварени в сандъци, изчезнали. През 2003г е завършена реплика на Кехлибарената стая, за чието изграждане са били нужни 25 години и $11 милиона, но съдържанието на оригиналната остава в неизвестност от десетилетия.

Трудно е за вярване, че толкова кехлибар би могъл да изчезне и мнозина историци са се опитвали да разгадаят мистерията. Основната теория е, че сандъците са били унищожени при бомбардировките през 1944г. Други смятат, че кехлибарът все още е в Калининград или е бил натоварен на кораб, който потънал някъде в Балтийско море.

10. Александрийската библиотека

а4

Александрийската библиотека е била една от най-големите и значими в древния свят. Процъфтявала е под патронажа на Птолемеите и е служила като голям център на знанието и учението. Остава най-известна в историята обаче с опожаряването си. Загубата й е оплаквана векове наред, но кой и защо я подпалва, вероятно никога няма да разберем със сигурност. Мистерията лежи не в липсата на заподозрени, а в предостатъчното такива.

Александрия е основана в Египет от Александър Македонски. Неговият наследник като фараон, Птолемей II, създава Музеят, или Кралската Александрийска библиотека, през 283г.пр.Хр. Тя била светилище на музите, откъде идва и „музей“. Музеят бил място на учението и разполагал със зали за лекции, градини, зоопарк и олтари за всяка от деветте музи, както и с библиотека, в която в един момент се съхранявали над половин милион документа от Асирия, Гърция, Персия, Египет, Индия и много други нации. Повече от 100 души живеели в Музеят постоянно и правели проучвания, пишели, давали лекции или превеждали и копирали документи.

Първият обвинен в разрушаването на Александрийската библиотека е самият Цезар. През 48г.пр.Хр той преследвал Помпей до Египет, когато пътят му бил отрязан от египетския флот при Александрия. Значително числено превъзхождан и във вражеска територия, Цезар наредил корабите в пристанището да бъдат запалени. Пожарът се разпространил и стигнал чак до Александрийската библиотека. Писмени доказателства за това обаче липсват. Цезар пише за пожара, но не споменава нищо за библиотеката.

Според по-разпространената версия обаче, Александрийската библиотека е станала жертва на бурните настроения и променливата политика в Александрия. Християни, евреи и езичници съжителствали в града и между тях постоянно имало конфликти. При един от случаите, група евреи изкарали християните на улицата, като извикали, че църквата гори. Когато християните се втурнали да бягат, евреите ги избили. Последвал масов хаос и християните отвърнали, убивайки последния главен библиотекар, Хипатия. Някои смятат, че с това дошъл и краят на библиотеката.

Кога, от кого и при какви обстоятелства е унищожена александрийската библиотека, никой не може да каже със сигурност. Има различни исторически записки от различни автори, като между тях има множество разминавания.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.