„Живата скала“ е едно от най-странните същества, които сме виждали някога

лФактът, че това морско създание изглежда точно като жива скала, която се храни, не е най-странното нещо в него.

То е абсолютно неподвижно, като скала – храни се, засмуквайки вода и отделяйки от нея микроорганизми. Неговата чиста кръв съдържа рядък минерал, наречен ванадиум.


Също така, „камъкът“ е роден с мъжки пол, през пубертета става хермафродит и се възпроизвежда, изхвърляйки облак от сперматозоиди и яйца във водата около себе си, надявайки се, че те ще се свържат заедно.

Наречено е Pyura chilensis  и е открито по бреговете на Чили и Перу. Местните жители го ядат сурово или варено, а хората, които не са от тези краища и са го опитвали казват, че вкусът наподобявал горчиво или „сапунено” със „странен привкус на йод”.

3 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. Стефан Чобанов 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.