Американски астрономи откриха „крива“ планетна система

космосОрбитата на планетите е силно наклонена към екваториалната плоскост на звездата

Американски астрономи са открили за пръв път планетна система, в която планетите се движат по орбита, силно наклонена към екваториалната плоскост на звездата, съобщиха „Сайънс“ и „Нейчър“.

Обект на изследването е била звездната система Кеплер-56, открита с телескопа „Кеплер“. За да определят посоката на въртене, учените са анализирали спектралните характеристики на излъчваната светлина от звездата. Установено е било, че планетите в системата Кеплер-56 орбитират около звездата в плоскост, наклонена на 45 градуса спрямо плоскостта на екватора на звездата. За сравнение: аналогичният наклон за орбитата на Земята е 7,2 градуса.

Учените и преди са наблюдавали планети, които са силно наклонени към плоскостта на екватора на звездата. Това обаче е първият път, когато те се натъкват на цяла „крива“ планетна система.

Откритието ще накара специалистите да уточнят съществуващия модел на формиране на звездни системи.

Кеплер-56 се намира на 1,6-2,6 хиляди светлинни години от Земята в съзвездието Лира. Системата се състои от звезда с маса, която е равна на 1,3 слънчеви, и от двойка планети, обозначени като Кеплер-56b и Кеплер-56с. Те са открити през 2012 г. с транзитен метод.

Първата планета, чиято маса е равна на около 16 земни, орбитира около звездата с период 10,5 дни. Втората планета е по-голяма – масата и е равна на 70 земни и прави обиколка около звездата за 21 дни.

източник: dnes.bg

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 

Благодарим Ви! 

 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.