Крокодилите могат да живеят до 3 години без храна

 

крВъпреки че повечето крокодили се хранят около 50 пъти годишно, те могат да оцелеят година, а понякога дори две или три години, без да хапнат нищо.

 

Като всички влечуги крокодилите са ектотермни – набавят си топлина от околната среда. Те нямат нужда от енергия, за да поддържат телесната си температура, затова успяват да спестят голямо количество за други цели и да складират за по-късно.


С изключително бавния си метаболизъм те са еволюирали така, че организмът им да може да използва и складира почти без остатък цялата храна, която поемат. А те ядат абсолютно всичко, което могат да достигнат и убият. В стомасите им има много силни киселини, с помощта на които смилат кости, черупки и рога, за да получат максимално количество енергия от плячката си. В изключителни случаи крокодилите могат да издържат и да оцелеят след дълго гладуване, хранейки се от собствените си тъкани.

инфо: http://www.obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.