Нов тип мистериозни кръгове – „Kръгове на феите“

мммммЮжноафриканската пустиня не е мястото, на което човек може да очаква да види житни кръгове. Пустинята, обаче, може да се похвали със своя собствена мистерия наречена „Кръгове на феите“.

Става дума за мистериозни пръстени без трева, които озадачават учените от десетилетия. Тези странни форми могат да се срещнат на много места из Намибската пустиня, като причинителят им е неясен. Биологът Норберт Юргенс е отделил 6 години на проучване, което да обясни явлението.Според него причината за появата са пясъчните термити. Навсякъде където има кръгове, има и термити и по всичко личи, че насекомите се хранят с корените на тревата.

Според Юргенс основното предимство, което формите създават за термитите е това, че влагата от валежите може безпрепятствено да проникне в почвата и да поддържа колониите им живи. Единствената мистерия, която остава, е защо кръговете са винаги овални.

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.