Нов тип мистериозни кръгове – „Kръгове на феите“

мммммЮжноафриканската пустиня не е мястото, на което човек може да очаква да види житни кръгове. Пустинята, обаче, може да се похвали със своя собствена мистерия наречена „Кръгове на феите“.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Става дума за мистериозни пръстени без трева, които озадачават учените от десетилетия. Тези странни форми могат да се срещнат на много места из Намибската пустиня, като причинителят им е неясен. Биологът Норберт Юргенс е отделил 6 години на проучване, което да обясни явлението.Според него причината за появата са пясъчните термити. Навсякъде където има кръгове, има и термити и по всичко личи, че насекомите се хранят с корените на тревата.

Според Юргенс основното предимство, което формите създават за термитите е това, че влагата от валежите може безпрепятствено да проникне в почвата и да поддържа колониите им живи. Единствената мистерия, която остава, е защо кръговете са винаги овални.

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.