Как да си приготвим лечебни препарати от прополис (пчелен клей)

Propolis

Думата прополис (пчелен клей) произлиза от гръцката дума „προ“ +“πολις“  буквално преведено значи „пред града“, „защита на града“. Прополисът е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите.

Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Восъкът предпазва младите пъпки от вредното действие на външни фактори на средата: слънчева радиация, плесени, бактерии, вируси, гъби. Пчелите го събират, преработват го в прополис и внасят в кошера. С него извършват дезинфекционни дейности. Полират килийките преди майката да снесе яйца в тях, запечатват процепи и дупки в стените на кошера, балсамират убити вътре животни, които не могат да изхвърлят навън през прелката, като мишки, гущери и други.

Той е тяхното „химическо оръжие“ срещу инфекциите. Те покриват с него и тялото си като така се предпазват от микроорганизмите, които иначе, без прополис ( пчелен клей ), в условията на кошера, където температурата и влажността са особено подходящи за тяхното развитие, бързо биха взели преднина и биха довели пчелното семейство до гибел. Със своята бактериостатична, бактерицидна, антисептична, антимикотична, антирадиационна активност прополисът е основният фактор, който препятства развитието на заболявания в един обем от около 50 литра, където водят интензивен живот 40 000 до 60 000 пчели и където дневно минават през входа около 100 000 пъти.

Влажността в кошера е около 70%, температурата е 37-38 градуса, има високо съдържание на захари – това е идеална среда за развитие на микроорганизми, гъби и плесени.
Прополисът се събира през лятото. Средно от едно семейство за сезон може да се получи 100 – 150 г. Значение за количеството имат породата на пчелите, географското положение, климатичните особености, растителните видове върху територията, която е достъпна за пчелите.

Известно е, че кавказките пчели събират повече прополис от италианските. И това е лесно обяснимо. Пчелите, които обитават по-студени климатични зони са се приспособили към тях благодарение на качеството им да събират повече прополис. Най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен, елдата и др.
Спиртен разтвор на прополис (клеева тинктура)

Употребява се вътрешно и външно. В зависимост от предназначението се използват различни проценти: 2%, 4% в стоматологията, 10%, 15%, 20%, 30% за вътрешно и външно приложение. Най-добре е да се приготви 30% разтвор от който лесно чрез разреждане могат да бъдат получени всички останали концентрации.

Ще разгледаме как се получава 30% спиртен разтвор.

Вземат се 50 грама чист прополис (пчелен клей) и се оставят в камерата на хладилника за 12 часа да се втвърди и стане трошлив. След това се стрива на прах. Прахта се поставя в тъмна бутилка с шлифована запушалка и се залива със 100 мл. 95○ спирт. В продължение на 5 дни се разклаща енергично по няколко пъти дневно. На 6-ия ден се филтрира през филтърна хартия. Филтратът се съхранява в тъмно добре запушено шише на тъмно и сухо място. Гъстият остатък от филтрирането заедно с филтърната хартия се изсушават и се претеглят. Да предположим, че остатъкът тежи 8 грама. Това означава, че от първоначалното количество прополис ( пчелен клей ), което е 50 грама 42 грама са се разтворили в спирта. Щом 30 гр в 100 мл спирт са необходими за 30% разтвор, то в 1 мл. от разтвора има 30/100=0,3 гр. прополис ( пчелен клей ). Когато разделим 42 грама на 0,3 получаваме 140 мл. Доливаме към филтрата спирт до 140 мл. Така получаваме 30% разтвор.

За практически цели разтворът прополис ( пчелен клей ) може да бъде 20-30%. Той се приготвя така:

100 гр. пречистен и стрит на прах прополис ( пчелен клей ) се поставят във флакон и постепенно към него се прибавят 300 – 500 мл. 96º медицински спирт като се разклаща в продължение на 30 мин. В продължение на 5 – 7 дни сместа трябва да се разбърква по 1-2 пъти дневно. На дъното на флакона се получава утайка. Филтрира се. Така приготвеният разтвор се съхранява на тъмно при стайна температура. Срок на годност – 3 години.

При деца се прилага 1/5 до 1/2 от дозата на възрастните в зависимост от заболяването.

Обикновено на възрастни се препоръчва профилактично да приемат веднъж дневно по 30 капки от 30% спиртен разтвор (клеева тинктура) разтворени в чаша хладка вода половин час преди храна. С лечебна цел това количество се приема 2 – 3 пъти дневно.

На деца се препоръчва да приемат профилактично веднъж дневно толкова капки на колкото години са накапани в чаша хладка вода или сок или друга течност, която приема детето. Приемането трябва да бъде преди хранене. С лечебна цел дозата може да се дава 2 – 3 пъти дневно.

Morkadis

Прополисовo масло

1 кг краве масло се разтапя в емайлиран съд. Охлаждат до 80 °С и добавят 150 г пречистен и раздробен прополис ( пчелен клей ). Раздробяването на прополиса става най-лесно след като е престоял няколко денонощия в камерата на хладилника. Сместта се размесва с дървена шпатула около 20 мин. до получаване на еднородна маса. След това сместта отново се нагрява до втечняване като при това се разбърква. Докато маслото е топло се филтрира през няколко марли или металическа цедка, налива се в буркан, затваря се добре с винтова капачка. Съхранява се на студено, сухо и тъмно място. Най-добре – в хладилник. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно преди храна, разтворено в чаша топло прясно краве мляко.

Воден екстракт на прополис (пчелен клей)

Към 100 гр. чист и стрит на прах прополис (пчелен клей) се добавя 100 мл. дестилирана вода. Разбърква се и се оставя на водна баня няколко часа. Важно е да се знае, че лечебните свойства на прополиса се съхраняват и след термична обработка. Филтрира се. Получава се мътна тъмно жълта течност със смолист аромат. Прилага се както спиртния екстракт на прополис – по 20-30 капки преди храна 1 – 2 – 3 пъти дневно. Препаратът е особено подходящ за употреба при деца поради отсъствието на спирт в него. Съхранява се на тъмно. Срок на годност – 3 години.

Употреба:

Прополисът се използва под форма на 30% спиртен извлек. В 100 мл. 70° спирт се поставя надробен на ситно 30 грама прополис и се разклаща по 4-5 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, след което бистрата надутаечна част се отделя (декантира се) или се прецежда през няколко слоя марля. Този спиртен извлек е траен продукт и може да се използва при възрастни по 25-30 капки в малко (30-40 мл) вода, мляко, водка, ракия и др. сутрин на гладно 15-20 мин преди хранене. При деца се използват толкова капки на колкото години е детето, накапани във вода или мляко 1 – 2 пъти дневно. Може да се използва също за гаргара при възпалено гърло. Гаргара може да се прави и с профилактична цел, за предпазване от вирусни и бактериални инфекции на горните дихателни пътища.

Особености на приложението:

Описаните проблеми при употреба на прополис са рядкост, но трябва да подходим внимателно и отговорно при първото приемане на продукта, защото може да сме алергични към него или някоя от съставките му без да знаем това. Това е малко вероятно, защото прополисът  е природен продукт с повсеместно разпространение и алергия към него трудно може да остане скрита дълго време.

От друга страна ако приемате пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице и нямате алергични реакции, то вероятността да имате алергия към прополис е практически равна на нула, защото прополисът се съдържа в тези продукти. Все пак бъдете внимателни, особено при деца!

  1. Винаги да се започва с външно прилагане на прополиса – намазва се ограничен участък от кожата с 30% спиртен разтвор на прополис – колкото грахово зърно от вътрешната страна на лявата ръка, където кожата е нежна. Ако в рамките на 24 часа от намазването не се наблюдават зачервяване, подуване и други признаци на алергична реакция се пристъпва към лечението.
  2. Намазва се на ограничен участък на венеца с 30% спиртен разтвор на прополис, така както се постъпва при лечение на парадонтози и гингивити. Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции се пристъпва към лечение.
  3. Една капка от 30% спиртен разтвор на прополис / прополисова тинктура се разтваря в чаша вода. Разбърква се. и се изпива. Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции, то може капките да се увеличат до достигане на препоръчителната дозировка, която е при възрастни 20 – 30 капки, разтворени в чаша хладка вода, а при деца е толкова капки на колкото години е детето.

Не се препоръчва да се дава продукта на деца под 3 годишна възраст. Винаги давайте прополис вътрешно на деца сутрин. Ако има някакъв проблем лесно ще намерите адекватна лекарска помощ. Даването на прополис вечер, преди лягане се практикува, но крие известни рискове.

Какви алергични реакции могат да се наблюдават:

При външно приложение алергичните прояви са по-леки и могат да представляват зачервяване, оток на мястото на апликацията, сърбящи обриви, при по-изразени реакции – поява на мехурчета и изязвяване. Всички тези промени са категоричен признак, че ПРОПОЛИСЪТ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА.

При приемане вътрешно алергичните прояви могат да бъдат по-тежки и генерализирани /засягащи целия организъм с нарушаване на общото състояние/. Отново се наблюдават алергични обриви, придружени със сърбеж, падане на кръвното на пациента, при по-изразени реакции може да се стигне до алергичен шок. Понякога може да се появят диарични изхождания.

Какво може да направим сами, до намиране на лекар, при алергична реакция:

Пострадалият трябва да бъде в хоризонтално положение за да се обезпечи кръвообращение на мозъка в условия на понижено кръвно налягане, а и да се избегне нараняване при настъпване на колаптоидни състояния. Добре е да получи антиалергични средства от типа на алергозан, антиалерзин, аерон и др. С отличен ефект са кортикостероидните препарати.

Вижте още: 

Чудодейни рецепти на Петър Димков с черен бъз

инфо: http://www.infobg.org/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.