Лечение с вода според Учителя Петър Дънов

дъновАко разбирахте свойствата на водата, бихте могли да лекувате с нея всички болести. Водата, с която ще се лекувате, трябва да бъде абсолютно чиста.

Голяма част от тялото на човека е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма. Влагата, водата е причина за топлината на организма. Липсата на вода охлажда организма. Много вода пък го сгорещява.

Човек трябва да живее правилно, разумно да използува енергиите, които идат от слънцето, за да се създаде около човека здравословна, приятна атмосфера. Ако живее добре, човек привлича към себе си теченията, които идват от слънцето, и образува оазис, източник на живот и сили.

Ако искате някакви лекарства, било като лечебни средства, или средства за прочистване, ще ви препоръчам следните: изпивайте на ден по 2 — 3 литра чиста гореща вода. Ако сте на крак, носете сами вода. Носенето на вода се отразява благотворно върху организма. Освен това правете дълбоки вдишвания, за да разширите дробовете си. Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него.

Казвам: най-мощното лекарство в света е горещата вода. И ако ние знаем де се намират най-хубавите извори, трябва да я донасяме оттам, даже и ако те са на разстояние 5 — 10 км. Съвременните хора не знаят каква сила се съдържа във водата.

Съвременният човек не знае как да пие вода и в какво количество. Всеки организъм се нуждае от известно количество вода, която да се съдържа в самите клетки, да поддържа неговата влага. Изгуби ли влагата си, организмът е изложен на изсушаване. Такива хора обикновено са нервни, сухи, раздразнителни. Без вътрешната влага и външната вода човек не може да пречисти организма си от външните и вътрешните наслоявания. Останат ли тия утайки в организма, те ще станат причина за нежелателни заболявания. Искате ли да не боледувате, дръжте в ума си мисълта за благотворното действие на водата върху организма. Пийте вода съзнателно и не мислете за болести. Дръжте в ума си мисълта за здравето си, за красивото и великото в живота и от нищо не се страхувайте.

Природата е поставила милиарди прозорци в човешкия организъм — порите, чрез които да прониква жизнената енергия, която постоянно го обновява. Тези прозорци трябва да бъдат винаги чисти и отворени, да става правилна обмяна между външния и вътрешния въздух. Станат ли нечисти прозорците, задръстят ли се с различни утайки, организмът е изложен вече на заболявания.

Порите на тялото се отварят чрез вода, която предизвиква изпотяване. Магическа сила се крие във водата — тя чисти организма, разтваря утайките, добър проводник е на магнетизма. При известни болести препоръчват разтриване на тялото до изпотяване. Потта се предизвиква от една разумна сила, която иска да ви покаже, че всички пори на тялото трябва да бъдат отворени.

Първото лекуване, за което е нужно изпотяване, измиване на тялото. Изпотяването става най-добре с пиене на гореща вода, вряла, от 1 до 10 чаши най-много. Като се пие гореща вода, тя излиза чрез порите навън, отваря ги и с това се възстановява здравословното състояние. Порите са канали, отвори на душата. Душата диша през порите. Чрез дробовете се извършва едно специфично дишане, а чрез порите на кожата става общо дишане. И когато специфичното и общото дишане вървят паралелно, човек е здрав.

Водата е високо интелигентна и разумна, тя освежава и опреснява. Бъдещите физиолози ще обяснят едно от великите свойства на водата, с което хората ще могат да се лекуват.

Много неврастеници страдат от нямане на вода в организма, от много малко влага; други пък страдат от застояла вода, която не се разнася в организма, понеже е подпушен.

Ще вземеш чашата с вода, ще я погледнеш, ще я приближиш до устните си и ще приемеш с устата си само една глътка. Докато я пиеш, ще мислиш само за нея. Само така водата пречиства организма. Само така тя внася Божественото благо в човека. Ще приемеш водата вътрешно за пречистване.

Съвременните хора правят водни бани външно, но резултатът им е слаб. Ако човек не прави редовно всеки ден по 3 пъти — сутрин, на обед и вечер, по една вътрешна баня с чиста вода, не може да разчита на никаква хигиена. Както възприемате водата, така ще възприемате светлината и въздуха. Това значи да бъдете здрави, разположени, доволни.

Поради неестествен живот човек е натрупал в организма си млечна и пикочна киселина, които се отразяват вредно върху сърцето и кръвообращението. След това ще се върти с часове в леглото, не може да заспи. Как ще спи при това положение? За да спи, той трябва да подобри кръвообращението си. За тази цел трябва поне два пъти в седмицата да предизвиква изпотяване чрез пиене на вода; ще изпие няколко чаши гореща вода, в която може да изстиска няколко капки лимон. Като се изпоти добре, ще изтрие тялото си с влажна кърпа и ще се преоблече. Пак ще се изпоти, пак ще се изтрие със суха кърпа, и така, докато престане да излиза пот. След това нека изпие още половин или една чаша гореща вода, тя помага за освобождаване на кръвта от натрупалите се в нея млечна и пикочна киселина. За да бъде здрав човек, трябва да има абсолютно чиста кръв.

Няма по-хубаво лекарство в света от топлата вода, но трябва да знаеш как да я възваряваш; най-сигурното лекарство — това е топлата вода; хининът не струва нищо пред водата.

Morkadis

Ще вземете чиста изворна вода, ще я турите върху силен огън, в съд от най-чисто злато, ще я варите на изгрев слънце или когато Слънцето е на зенита. Другите лекарства само подпушват болестта; най-мощното лекарство в света е горещата вода. Хората трябва да знаят, че водата е първият елемент на живота, и винаги да пият чиста и прясна вода. Животът е скрит във водата. И когато тя изчезва от организма ви, той изсъхва, кожата — също. Киселите хора по характер имат малко вода в тялото си, а флегматичните имат застояла вода в тялото си. Водата в организма трябва да се намира в текущо състояние.

Хининът пресича треската, но не я лекува. Вместо да употребявате хинини, пийте три дни гореща вода, без да се храните, и треската ще ви напусне. Така се лекува и хремата.

Водата лекува всички недъзи в света; вижте какво влияние оказва водата върху организма на някой раздразнен, неразположен човек. По какъв начин? Чрез пиене на гореща вода или чрез миене на тялото.

Чумата се лекува с гореща вода. Болният от чума трябва да се отдели от здравите и на всеки час да му се дава по една чаша гореща вода. Като пие вода, серумът в кръвта, който служи за храна на микробите, се разредява, и те постепенно престават да се размножават. През време на болестта никаква храна не бива да се употребява. Връзката на човека с Бога представя сила, която се отразява върху микробите като електрически светкавици. Така, атакувани от двете страни чрез обстрелване и глад, те престават да се размножават и умират. Достатъчно е 24 часа усилена война с микробите на чумата, за да ги заставите да излязат вън от организма. Болестите не са нищо друго, освен война на човека с нисши същества.

Аз лекувам холерата с гореща вода. Дай на болния от холера 4 — 5 чаши вряла вода и на другия ден той ще бъде здрав. Врялата вода разрежда серума, в който бацилите на холерата се хранят — и в 24 часа те намаляват и умират.
Инфлуенцата иде, за да отнеме излишния баласт от човешките умове и сърца; дойде ли, пийте гореща вода, яжте варени картофи и не се бойте.

Ако те боли глава, ще изпиеш три чаши гореща вода на глътки. След това ще вземеш очистително; като освободиш стомаха си, ще направиш една топла баня и ще си легнеш. В банята ще седиш малко. Боли ли те стомах, непременно и главата страда, и обратно. Човек страда от глава понякога и от недостатъчно кръв в главата — в мозъка. Наистина в главата не трябва да има много кръв, но не и по-малко, отколкото е нужно.

Когато кръвоносните съдове в човека губят своята пластичност, своята пъргавина, той заболява от атеросклероза. Който иска да запази здравето си, да продължи живота си, той трябва да запази подвижността на тялото си. За тази цел човек трябва да не преяжда и да пие гореща вода, която помага за разтваряне на утайките, които се образуват при храненето.

Ако някой страда от коремоболие, нека направи следния опит: сутрин да пие по 10 глътки гореща вода на всеки 5 минути, като прави това няколко пъти, коремоболието ще изчезне.

Ако имате запечен стомах, вземете рициново масло или пийте гореща вода, за да се освободите от затруднението.
Ако сте неразположени, направете една топла баня. Водата действува магнетично върху организма.

Простудите ли се, туряйте горещи компреси на болното място. Потопете парче памук във вряла вода и бързо го поставете на болното място да стои 1 — 2 минути. После пак го турете във вряла вода и оттам на болното място. Като направите този компрес десетина пъти, болката ще мине.

Добре е да се правят частични измивания, понякога те дори са за предпочитане през целите бани. На слаби и болни хора Луи Куне препоръчва седящи бани, да се измива само едната половина на тялото, а другата да остане суха. Ако един ден се миете до кръста, на другия ден ще се измиете от кръста надолу, или ако сутрин миете лицето си, на обяд ще намокрите главата си малко отзад. По този начин се предизвиква правилна обмяна в тялото. Правилното измиване на краката ще се отрази и на ръцете, и обратно. При това, като миете краката и ръцете си, не бързайте час по-скоро да ги измиете. Бързото миене показва неразбиране на закона.

Потопете краката си във водата и поседете в това положение. Мислено измивайте краката си, докато усетите някаква приятност, някаква реакция в ръцете. След това бавно измивайте краката си. Като се миете по този начин, силите в организма се разпределят правилно. Някой направи топла баня, а след това отиде на студен душ. Тези резки промени върху тялото не са за обикновения човек, те са само за боговете. Който не е кален, да прави топли бани, като оставя енергиите на топлината да действуват върху организма. Студените душове, които срещате в природата, са добри, но само при известни условия, а именно дъждовните бани през май, юни, юли, най-много половината на август. Ако не можете да правите дъждовни бани, правете с топла вода от 34 — 40 градуса, близо до естествената топлина на тялото. Добре е дъждовните бани да не се правят направо на тялото, но през някаква тънка дреха. По никой начин не мийте краката си със студена вода, особено след хранене.

Ако количеството на солта в човешкия организъм е повече, отколкото трябва, необходимо е излишното количество да се изхвърли навън. Това става чрез изпотяване. Водата е носителка на живот, но не и солта. Малко сол ще ядете.

Природата не търпи студени душове, студени бани. Топлите бани са за предпочитане пред студените.
Някои препоръчват студени компреси, а други — топли. Когато на болното място поставят студени компреси, става свиване на капилярните съдове, вследствие на което се предизвикват особени реакции в организма. Турят ли се на болното място топли компреси, реакциите са благотворни. Топлата вода предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, вследствие на което и кръвообращението се подобрява.

Когато някой е крайно възбуден и нервен, може да си направи един студен душ. Водата освобождава човека от излишните енергии в организма му. За гневния човек температурата на водата трябва да бъде над десет градуса. За да се справи с гнева си, той трябва поне шест студени душа да направи през годината — така ще уравновеси силите на организма си. Гневливият губи част от енергията си, която мъчно се доставя. Разумният човек пази енергията си, не я изразходва безразборно, гневливият по-бързо се състарява.

При хрема стопляш малко вода, туряш сол в нея и даваш да се смръкне няколко пъти от солената вода. Трябва да се направят още няколко смъркания вечерта и на другата сутрин. След 2 — 3 смъркания хремата минава. Солената вода препятствува за размножаването на микробите, които причиняват хремата.

Ако дълго време не може да заспите, изтрийте тялото си с кърпа, потопена в топла вода и си легнете.
Трябва да знаете, че дъждът в планината през юли е голямо благословение. Такава дъждовна баня се равнява на сто обикновени бани. Всяка капка дъжд през юли е пълна с електричество и магнетизъм.

От май до половината на юли, всеки ден, когато вали дъжд, ще се излагате на дъжда, докато добре ви намокри. След това ще се върнете у дома и ще изтриете тялото си с чиста кърпа, ще се преоблечете със сухи дрехи, ще изпиете 1 — 2 чаши гореща вода.

Росата да се събира в шишенца и да се запечатва с восък, за лекуване да се събира. Сутрин рано при абсолютно ясни дни, когато Луната се пълни през май и юни.

Как може да се лекува пиянството? Заставете пияницата да изпива на ден по 2 — 3 литра вода и той ще се излекува. В процеса на лекуването си той трябва да започне от най-малкото количество вода и постепенно да увеличава: първия ден да изпие една чаша вода, втория ден — 2 чаши, третия ден— 3 чаши, после 4, 5, 6 чаши, докато достигне до 15 — 20 чаши на ден. Ако изпълнява тези наставления, в скоро време той ще се откаже от употребата на спиртни питиета. Когато пияницата обикне водата, той ще престане да пие вино и ракия.

Миенето е свещен акт. Ще се миете бавно, съсредоточено — ще вземете чист леген, ще налеете хладка вода, ще наплискате лицето си хубаво, ще попиете влагата много леко с мека кърпа. Ще плискате лицето си силно с вода, но леко, нежно, все едно, че го милвате.
Лицето е нежно и отзивчиво и затова едва ще го докосвате. След като се измиете, ще се огледате и ако не сте доволен от лицето си, пак ще го измиете. Преди и след свършването на всяка работа ще си измивате ръцете, а лицето поне десет пъти на ден трябва да го миете.

Водата, с която сте си мили лицето, я хвърлете на цветята, на дърветата, в никакъв случай където минават хората или на нечисти места.

Когато отидеш при някой чист извор, ще си измиеш ръцете и краката далече от него, ще си поръсиш главата, ще пийнеш малко водица, но нямаш право да хвърляш в него камъни или други предмети. Това се отнася и до реките, езерата, кладенците.

Измиването на разните части на тялото произвежда психични промени в мозъка. Вие можете не само буквално да си служите с водата за лечение, но и мислено да си служите с нея, тя ще произведе същия ефект. Искате например да си направите водна баня на гръбначния стълб, ще си представите една чешма на далечно разстояние от вас, ще отидете там, ще си налеете вода в стомничката, ще се върнете, ще снемете дрехите си и ще полеете гърба си.
Ще попиете влагата с мека кърпа.

Учителя Петър Дънов – “Книга за здравето”

Вижте още: 

Съвети на Петър Димков за лечението на диабет

инфо: http://biozemedelie.com/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. ирена 10 години ago
    • Милка 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.