Легендата за Свети Валентин

1

Легендата разказва, че някога в Рим живеел лекар на име Валентин. Той бил изключително старателен в професията си, бил състрадателен, обръщал специално внимание на всичките си пациенти. Смесвал горчивите лекарства с мед, вино и мляко, за да ги направи по-поносими на вкус. Освен лекарства, ползвал и  билки с които успокоявал болките на пациентите си.

По времето, когото е живял лекарят Валентин християните били гонени и измъчвани заради вярата си. Въпреки това той бил много вярващ и решил да стане свещеник. Главнокомандващия в Рим по това време бил император Клавдий II, който водел непрестанни битки. Постепенно броя на мъжете желаещи да се запишат в армията чувствително намалял. Императорът решил, че причината за това е привързаността на мъжете към семействата им. Решил да разреши този проблем, тъй като му трябвали войници и забранил всички сватби и годежи. Това обаче не попречило на Валентин да венчае влюбените двойки.

Веднъж в дома на Валентин дошъл човек, който бил затворнически стража на империята. Той водел със себе си сляпата си дъщеря и започнел да го моли  да направи така, че да се възвърне зрението и. Свещеникът-лекар дал думата си, че ще приложи всичките знания и ще направи всичко възможно за да прогледне отново момичето. Дал им лечебен мехлем, изпратил ги и им поръчал да дойдат отново. Минало известно време, но дъщерята на стражаря така и не прогледнала.

Историята за тайните венчавки в дома на Валентин се разчула и той бил арестуван, а всичките му билки и лекарства били унищожени. Бащата на сляпото момиче, който все пак имал надежда, че дъщеря му ще бъде излекувана, не успял да го спаси. Валентин бил осъден на смърт, но до последно не можел да спре да мисли за сляпата девойка. Малко преди да бъде екзекутиран написал писмо до нея и го предал на баща и. Смъртната присъда била изпълнена същия ден – 14 февруари 270 година.

Бащата предал писмото на дъщеря си, а вътре тя открила жълт минзухар. Писмото било подписано с „От твоя Валентин“. Когато взела минзухара в ръцете си, се случило чудо – тя прогледнала отново.

През 496 година римският папа Хеласиус обявява 14 февруари за ден на Свети Валентин.

До ден днешен на този ден в много държави влюбените хора си разменят картички и подаръци в знак на любовта си един към друг.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.