Лекари излекуваха бебе, родено с вируса на ХИВ

хив

Лекари написаха нова страница в медицинската история, след като успяха да излекуват бебе, което се родило с ХИВ.

Детето, чието име не се съобщава от съображения за поверителност, е родено в Мисисипи. То е било във високо-рисковите групи, тъй като неговата майка е била носителка на вируса ХИВ. Веднаха след раждането му детето е било подложено на лечение с антиретровирусни медикаменти, като очакването на лекарите било, че ще се наложи да пие имуноподдържащи лекарства до края на живота си. Изненадващо обаче, само в рамките на един месец нивото на ХИВ в кръвта на бебето достигнало толкова ниски стойности, че било почти неоткриваемо.

Сега детето е на две години и половина и е напълно здраво.

Лекуващия лекар споделя: “ Нашите очаквания са, че това дете има реални шансове за дълъг и здравословен живот. Надяваме се, че навеременното прилагане на медикаментите ще помогне и на други бебета, който са родени от майки, носителки на вируса на ХИВ“.

Това е първият документиран подобен случай в света.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.