Ужасът на лотосовите крака, или жертвите на „красотата“ в древен Китай

 

1

Всички знаем израза „Красотата изисква жертви!“, на български той звучи така: „Трай, бабо, за хубаво!“ и обикновено сме го чували от нашите майки, в опити да разрешат непокорните ни детски къдрици. Но дори и в най-страшните си кошмари не сме подозирали, че красотата може да осакатява.

2

В Китай, през периода на династия Сун (960-1279 г.) се наложила именно такава ужасяваща мода – модата на миниатюрните стъпала. Тамошните момичета, произлизащи от заможни семейства били длъжни да се впишат в идеала на 10 сантиметровото стъпало, като краката им били притискани в стегнат бинт, който имал за цел да спре развитието на ходилата. Това се приемало за висша степен на на еротика и женска красота, но обричало жените на вечни мъки и осакатяване.

3

Нестабилните, люлеещи се движения на жените, които се опитвали да балансират тежестта си върху малките си изкривени ходила, се наричали „походката на лотоса“. Тя възбуждала по невероятен начин мъжете и се приемала за изключително красива и грациозна. Съвършеният крак пък се наричал „златният лотос“, при него стъпалата имали идеална форма на конус, а дължината им била 7,6 см. Когато мъжете избирали своята бъдеща съпруга те първо гледали размера на краката й и колко по-малък бил той, толкова по-добре. Това било задължителното условие за съпругите на императора и висшите касти.

4

Според преданията, през първата брачна нощ младоженците изобщо не се впечатлявали от лицето или голото тяло на своята невеста. Те поемали в шепите си малките, обути в специални обувки крака и ги милвали, докосвали и целували страстно. В еротичните инструкции за младоженците пише следното: „Свалянето на обувчиците и бандажите ще унищожи божествената естетична и сексуална магия, която никога няма да бъде възстановена“. Това било съвсем логично, защото навярно китайските мъдреци знаели, че свалянето на чехличките, които сами по себе си били произведения на изкуството, би разкрило уродливостта на деформираните крайници, а това мигновено ще отврати мъжете и те ще останат сексуално потиснати до живот.

5

Оформянето на „златния лотос“ започвало, когато момиченцето навърши две годинки, защото на тази възраст костите не са калцирани достатъчно и са все още гъвкави. Самата манипулация била повече от болезнена. Стъпалата на детето се киснели с дни в специална смес от билки и животинска кръв. Редовно се масажирали и мажели с мехлеми, за да се подобри еластичността на кожата. Следвало чудовищно трошене на свода, който се огъвал в арка, петата се чупела със силен рязък удар, пръстите също се чупели, след което бинтовани, за да придобият желана форма. Целият ритуал се извършвал без болкоуспокояващи.

6

Осакатените момиченца веднага били изправяни на крака, за да притиснат по-добре модифицираните си ходила и да свикнат с тях. Но повечето никога не успявали да се отърват от мъките и се налагало яки слуги да ги носят на раменете си или да ги придружават със специална носилка.

7

8

Morkadis

1

2

3

инфо: http://webstage.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

15 коментара
 1. potresen 10 години ago
 2. Анонимен 10 години ago
 3. siya 10 години ago
 4. Анонимен 10 години ago
 5. Анонимен 10 години ago
 6. Анонимен 10 години ago
 7. Анонимен 10 години ago
 8. Анонимен 10 години ago
 9. Анонимен 9 години ago
 10. anonimen 9 години ago
 11. Анонимен 9 години ago
 12. Анонимен 8 години ago
 13. Natalia Boiadzhieva 8 години ago
 14. Анонимен 7 години ago
 15. Анонимен 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.