Очаква ни изключително горещо лято

heatЛятото на 2014 г. ще е най-топлото, откакто се записват температурите на Земята. Учени от германския университет в Гисен дават 75% шанс това да случи, стъпвайки върху прогнозите си явлението Ел Ниньо.

То се получава, когато водите на Тихия океан при екватора са необичайно топли, което може да доведе до резки промени в океанските течения и вятъра по целия свят, пише „Репортер“.


В изследване, публикувано в научното издание “ПНАС”, специалистите твърдят, че са в състояние да прогнозират тенденциите за Ел Ниньо с една година напред, а не за шест месеца, както досега.

В Гисен направили прогнозата си чрез отразяване на връзките между температурите в района на Ел Ниньо и останалата част на Тихия океан.

Използвайки новия метод, учените успешно са предвидили, че през отминалите две години не е имало събития, свързани с Ел Ниньо. Такива обаче ще има през втората половина на 2014 г. и това ще означава най-горещото лято в историята.

инфо: https://slivendnesiutre.wordpress.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.