Откритият метан на Марс означава, че е възможно на планетата да има живи микроби

q2

Замръзнала вода на Марс

Откритите метанови стълбове в атмосферата на Марс наведоха учените на мисълта, че е твърде вероятно под повърхността на планетата да съществуват живи микроби.
Предполага се, че метанът  е образуван или от вода, реагираща с нагорещените камъни, които се намират под повърхността, или като отпадъчен продукт, създаден от дейността на живи микроорганизми. До тези заключения са стигнали учените по време на брифинг на НАСА. Според тях на този етап няма данни метанът да е попаднал на червената планета от друго небесно тяло, например комета. „Това е изключително интересно. Сега вече разполагаме с данни и трябва да се има предвид, че е възможно съществуване на живот на Марс“, това заяви Лиза Прат от университета в Индиана. „Ще започнем обстойно да изследваме Марс, търсейки форма на живот, която издишва метана“.

Учените отдавна се опитват да отгатнат, дали на Марс някога е имало условия за живот. Изследванията които са направени с телескопи разположени на Хаваите, засега не доказват съществуването на живот, но все пак е възможно да има такъв.

Ако метанът действително произлиза от микроби, те вероятно живеят дълбоко под каменистата и безжизнената марсианска повърхност, на подходящата дълбочина, където е достатъчно топло, за да има течна вода. Водата в течно състояние се счита за основният необходим компонент за съществуването на живота. На Марс има вода, но засега е намирана само под формата на лед.

„Има три области на Марс, които отделят значително количество метан“, това заявава майкъл Мума от НАСА.

Последвайте ни във Facebook

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.