Старобългарски мост на 6 века стои непокътнат

мостПоредните иманярски набези за митичното злато на Вълчан войвода станаха причина за едно необикновено откритие край старата столица. Близо до Къпиновския манастир в посока язовир „Йовковци“ се оказа, че има напълно запазен мост на река Веселина. До него няма път и е почти невъзможно да се стигне заради стръмните брегове на реката, които са оформени в тесния пролом. Може да се забележи само ако човек се доближи.

Според директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, мостът е най-малко на 6 века, без аналог в региона и един от малкото запазени на такава възраст по нашите земи.

Направен е от перфектно издялани камъни. Сводът е издигнат така, че да поема и най-буйните води на реката. На няколко места в него са втъкнати мощни метални скоби за допълнителна якост. Мостът е в отлично състояние и по всичко личи, че е дело на изкусен майстор. Иманярските набези не са успели да го повредят, въпреки че в основата му има издълбани дупки, които най-вероятно са дело на търсачите на съкровища. В скала до моста е издълбан надпис на старобългарски, който е смесица от кирилски и глаголически букви. Надписът предстои да бъде разчетен. Вдясно от него са изобразени слънце и луна, а в средата – кръст. В близост блика минерален извор.

 

Предполага се, че заради него е избрано и мястото на моста, който през Второто българско царство е бил част от пътя за Елена и проходите на Стара планина. Мостът е смятан за нишан, белег, за скритото имане на Вълчан войвода, който шетал из района, за да обира турски хазни. Досега е останал скрит, защото е встрани от основния път и е скрит сред дърветата. Зеленината го е запазила от посегателства, а съществуването му останало известно само на най-върлите планинари и златотърсачите.

Когато дърветата се разлистят, мостът става непристъпен. Досега не е изследван, защото никой от местните историци не е знаел за него. Директорът на регионалния исторически музей Иван Църов смята, че мостът трябва да се обяви за културна ценност, а районът около него да се почисти от дървета и храсти, за да се осигури достъп.

инфо: http://www.svobodnoslovo.eu

Вижте още:

10-те най-известни съкровища, откривани в България

Крали Марко – български владетел или турски васал

Съкровището на Вълчан войвода затрива иманяри

Дядо Ильо – хайдутинът, борил се за правдата до 93-годишна възраст

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

9 коментара
  1. Илиян Коцев 8 години ago
  2. Anna 8 години ago
  3. Daniela Eli 8 години ago
  4. Анонимен 8 години ago
  5. Мартин 8 години ago
  6. Анонимен 8 години ago
  7. Анонимен 8 години ago
  8. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.