Мозъците на мъжете и жените са различни, но се допълват

pixlandВинаги сме знаели, че мъжете и жените разсъждават и действат по различен начин. Професор от Пенсилвания обаче доказва, че в мозъците на мъжете и жените има различни връзки, които са отговорни за разликите в поведението ни.

„Тези схеми на мозъчните връзки показват фрапиращи разлики между мозъка на мъжете и жените, които помагат да се обясни защо мъжете се справят отлично с едни дейности, а жените – с други“, казва професорът по радиология в медицинския факултет на Университета в Пенсилвания д-р Раджини Вирма.


Изследването е направено върху 949 души в добро здраве (521 жени и 428 мъже). То показва, че при мъжете има по-голяма свързаност между предния дял на мозъка, където са центровете, отговарящи за координация на действията, и задната, където е малкият мозък – важен за интуицията.

Според мозчните карти на мъжете, направени със скенер, връзките в тях показват, че структурата е такава, че да улесни обмена на информация между центъра за възприемане и този за действие. При жените има по-силна връзки между десния мозъчен дял, отговарящ за способността за анализи и обработка на информацията, и левия, където се намира центъра, отговарящ за интуицията.

Това обяснява защо мъжете са по-способни да възприемат и изпълнят една единствена задача в даден момент, а жените – множество задачи и намиране на решения. Жените имат по-добра памет и по-голяма социална интелигентност, според авторите на изследването. По-интересното е, че анализ на данните от изследването показва, че мозъкът на мъжете и жените са във взаимовръзка на допълване.

Източник: БГНЕС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.