Мумията на двуглавия гигант Кап Дуа – загадка без отговор

мумияИсторията на мумията на Кап Дуа – двуглавия гигант от Патагония, все още продължава да интригува въображението с мистериите, в които е обвита

Мумията добива изключително голяма популярност през XIX в., но има сведения, че тя всъщност е намерена значително по-рано.

Съществуват няколко версии за произхода на Кап Дуа. Според една от тях той е пленен от испанските колонизатори през 1673 г., след което е докаран на Стария континент. Там обаче великанът успява да се освободи от принудителното си пленничество, но в завързалата се борба е убит.

През XIX в. мумията на Кап Дуа се появява изненадващо в Англия, където започва да се показва срещу заплащане по различни панаири, многократно сменя притежателя си, докато около 50-те години на 20 век се озовава в американския град Балтимор, щата Мериленд, където се намира и до днес, изоложена в местния Музей на странностите, собственост на Робърт Гербер и съпругата му.

Гербер има своя собствена версия за истинската история на двуглавия гигант от Патагония, според която става въпрос за неизвестен на науката вид хоминиди – Homo gigantus, чийто единствен известен до момента представител е открит мъртъв от местните жители на морския бряг в Парагвай, а впоследствие закупен от английски капитан и пренесен в Европа.

Необикновеното в мумията на Кап Дуа са нейните две глави, тъй като досега не е известен случай на човек, живял дълго след раждането си с подобна аномалия, още повече пък до една по-зряла възраст, на каквато очевидно е починал гигантът.

Понастоящем Кап Дуа е изложен зад стъклена витрина и е един от най-интригуващите експонати в екстравагантния музей на Гербер, който обаче категорично отказва да предостави мумията за изследване, тъй като възможността тя се окаже фалшификат може много сериозно да се отрази на бизнеса му.

инфо: http://www.chudesa.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

3 коментара
  1. The Mummy 10 години ago
  2. Амон Ра 10 години ago
    • Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.