Музиката подобрява вкуса на храната ни

обядХраненето е жизненоважен процес от нашето ежедневие. Освен да засища глада, храненето трябва да носи и удоволствие. Едни се хранят бързо, а за други моментът за хранене е истински свещен ритуал.

По време на вечеря някои предпочитат да изгледат любимия си сериал или предаване, а други – да послушат музика. Неслучайно съществува изразът „музика за маса“. От музиката, която слушате, докато се храните обаче, може да зависи и вкуса на храната, която консумирате, както и количеството ѝ.

Учените от Университета в Арканзас провели следното изследване: Те пускали класическа музика, джаз, хип-хоп или рок, докато доброволци се хранили. Участниците в този експеримент потвърдили, че вкусът на храната, която ядат, наистина е повлиян от вида на музика, която слушат. Нещо повече, те били категорични, че изпитват по–голямо удоволствие от яденето, когато звучи джаз.


За сметка на това храненето им не било толкова вкусно, когато се наложило да послушат и хип-хоп, а при по-тежката музика като рок, както и при класическата музика, не били забелязани драстични разлики.

В този необичаен експеримент взели участие 99 души, между които 46 мъже и 53 жени. Участниците приемали храна, която обикновено се свързва с емоции, или такава, която не е обвързана с определени преживявания.

По време на храненето доброволците слушали една и съща част от един от четирите вида музика. Едва ли е изненада за някого, че емоционалната храна в изследването била млечен шоколад, а неемоционалната – чушка. След проведени експеримент мъжете и жените коментирали вкусовите качества на храната, която са изяли.

Според учените от Арканзас изследването доказва, че фоновата музика може да повлияе на вкусовите възприятия за шоколада. От значение също така се оказва изпълнителят на музиката, видът на храната, демографията на на участниците в опита, техният опит и култура.

Изследователите обещават, че тепърва ще има още проучвания с всякакви музикални и хранителни стимули.

инфо: http://ezine.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.