Учени откриха непозната част в човешкото тяло

окоМакар уж вече да познаваме добре своя организъм, британски учени откриха през юни 2013 година нова част от човешкото тяло, скрита надълбоко в окото.

Частта се намира дълбоко в роговицата, във външната прозрачна част на окото и е дебела 0,001 мм. Според експертите това бил непознат слой на роговицата. Учените смятат, че откритието може да доведе до пренаписване на учебниците по офталмология.

„Новото откритие до голяма степен ще се отрази на всички досегашни изследвания за очни заболявания и ще помогне на хирурзите да подобрят резултатите при пациентите. Новата част от окото ни ще се казва „Дуа“, кръстена на професор Харминдер Дуа от университета в Нотингам, който е нейният откривател.

Роговицата и слоят на Дуа вероятно изпълняват взаимодопълващи се функции за фокусирането на светлината, попадаща в очите, коментират специалистите. Самият професор Дуа твърди, че неговото откритие не само ще подобри знанията на офталмолозите в областта на анатомията на окото, но и също ще позволи усъвършенстването на извършваните операции на пациенти, при които има увредена роговица.

инфо: chrisbrown.log.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.