Учените откриха нов начин за получаване на стволови клетки

стволови клеткиЯпонски учени откриха начин да получават стволови клетки сравнително лесно и бързо, потапяйки кръвни клетки в киселина, пише за любопитното откритие trud.bg

Откритието представлява истинско откритие в медицината и поставя началото на една нова ера на персонализирано лечение.

Известно е, че стволовите клетки могат да се трансформират в различни тъкани и вече се използват в медицината за лечение на определени  сърдечни, мозъчни и очни заболявания.


В човешкия организъм всяка една клетка има фиксирана специфична роля в цялото. Уникалните стволови клетки обаче са изключение, тъй като са способни да се превръщат в други типове.

Те са обект на огромен научен интерес по целия свят, тъй като потенциалът им за приложение за регенериране на увредени тъкани е наистина невероятен.

Новият метод на японските учени може да се окаже по-бърза, по-евтина и надеждна технология за добиване на стволови клетки. Получените клетки са наречени STAP клетки (плурипотентни стволови клетки, извлечени чрез стимулиране). Според екипа, направил невероятното откритие, това ще помогне не само за регенеративната медицина, но така също и за лечението на рака.

Някои учени обаче коментират, че направеното значимо откритие не означава, че терапията със стволови клетки ще получи по-масово приложение. Според тях е нужно време, за да се научи повече за природата на тези удивителни клетки в човешкото тяло.

инфо: http://www.chudesa.net/

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.