Археолози откриха тела на зомбита в Ирландия

я3Два скелета от ранното Средновековие са били открити скоро в северозападната част на Ейре. В гробището край езерото Лох Ке лежат останките на около 3000 души, които били погребани между 700-1400 година,  но тези два скелета са  привлекли вниманието на археолога Крис Рийд и екипът му.
В устните кухини на човешките останки са намерени вклинени камъни. Това е свидетелство, че хората извършващи погребението са имали опасения, че мъртвите могат да се надигнат от гробовете си. Намерените камъни са с размер на бейзболна топка се предполага, че били вкарани в устите на починалите доста грубо. Челюстта на единия е почти откачена от ставите. Предполага се, че погребаните са били на възраст между 40 и 60 и 20 и 30 години. Умрели са в началото на VIII век.

 

В средновековния европейски фолклор е имало разпространено вярване, че когато човек умира, душата му напуска тялото през устата. Понякога можело тази душа да се върне обратно в мъртвото тяло и то се изправи или пък да бъде обладано от зъл дух, който да влезе през устата. Поради тази причина „запушвали“ този своеобразен метафизичен портал и така хората се предпазвали от ходещите мъртви (така наречените зомбита)
Антропологът Кристина Килгроув обръща внимание на факта, че двамата мъже са се споминали по различно време, но нарочно са погребани един до друг. Това противоречи на всички традиции и религиозни правила за това време – доказателство, че погребенията направени по този начин не са случайни. Със сигурност хората са се изпитвали страх от зомбита. 
Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!
Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.