Последните следи от живот на Земята ще изчезнат след около 1, 75 милиарда години

земяПоследните следи от живот на Земята ще изчезнат след около 1, 75  милиарда години, в резултат на пълното изпаряване на водата в течно състояние на повърхността, което налага строги времеви рамки за възможността от поява на разумен живот на други планети, се казва в статия,  публикувана в списание Astrobiology.

„Тези изследвания ни позволяват да направим оценка на шансовете за развитие на живот на други планети. Разбира се еволюцията до голяма степен зависи от случайността, но ние знаем, че до  появата на човека е преминало 75 % от времето за съществуването на живота на Земята. Доста е вероятно всичко да протече така и на екзопланетите“ – казва Андрю Ръшби от Университета на Източна Англия в Норуик (UK) .


Ръшби и колегите му са изчислили времето на изчезването на живота на Земята и са оценили шансовете за появата му на  седемте известни екзопланети в „обитаемата зона“, чрез изграждане на компютърен модел на планетарната система. Тя отчита как се променят свойствата на светилото, според остаряването му, и са оценили  вероятността за наличието на живот на планетите по различно време.

Симулацията показва, че животът на Земята ще продължи още около 1,750 милиарда години , което е около една четвърт от общото време, от съществуването му на тази планета. Слънчевият натиск върху Земята ще се повиши дотолкова, че всичката вода на планетата ще се изпари.

Както  посочват учените, хората и други многоклетъчни същества ще изчезнат много по-рано, а на Земята ще останат само най- издръжливите микроорганизми.

инфо: http://nepoznato.energetika-bg.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. oleg 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.