Учен от БАН твърди, че предстои мощно земетресение

зГоляма опасност от мощно земетресение прогнозира физикът от БАН проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Той уточни, че засега не разполага с никакви конкретни данни преди да бъде направен сериозен анализ. „Но според статистиката сега територията на България е в район със засилена сеизмичност – това означава, че има вероятност за силно земетресение и трябва да сме подготвени”, предупреди професорът пред агенция “Пик”.

„Всеки ден” се обърна за коментар и към другата българка, известна със способността си да предсказва земетресения – Мая Попова. Тя обяви, че е възможно да има трусове, но отказва да се ангажира с конкретна прогноза заради атаките срещу нея през миналата година, че е шарлатанка.

Физикът проф. Мавродиев пък се оплаква от българските власти, които не желаят да финансират пилотния му метод за прогнозиране на земетресенията, но признава, че е получил средства от Европейския съюз за създаване на международна група от учени, които да изследват задачата. „Но не и ресурси за създаване на мониторинг и център за анализи”, признава ученият.


„Затова нищо не мога и да кажа по-конкретно без съответни прибори и анализи. За да мога да опитам да отговарям на тези въпроси за епицентъра, дълбочината и магнитуда, ми трябват 3 мониторингови точки (тоест изграждане на 3 центъра). Но това го повтарям от 2001 година насам”, обяснява още Страшимир Мавродиев.

Той обаче се съгласи да даде съвет към гражданите, според който трябва предварително да се подготвят за труса. „За да се пазят, трябва да си проверят къщите за сеизмоустойчивост, да проверят за падащи предмети, да си приготвят авариен запас от дрехи, фенерче, вода, да не си оставят колите до стени, които може да паднат”, обясни експертът по сеизмология.

Според думите му учените в Армения след най-силното земетресение там са написали и специална книга за действия при трусове. „Има такива книги след случилото се в Армения жестоко земетресение, автори на които са колеги от колектива ми. Отдавна предлагам на властите да се организират такива лекции”, обясни проф. Мавродиев за евентуално предотвратяване на щети, с каквито се сблъскаха жителите на Перник след последния трус миналата пролет.

инфо: http://www.vsekiden.com/

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.