Надпис върху старинен съд доказва, че ракията е българско изобретение

 

гНадпис върху съд, намерен при разкопките на Трапезица, може да докаже, че ракията е българско изобретение. Новината беше огласена от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, когато вървяха опитите на София да убеди Европейския съюз, че гроздовата ракия е “традиционна българска напитка”, което ще й даде възможност да намали наполовина акциза върху нея.


Става въпрос за съд, върху който археологът Константин Тотев разчете “Аз пих на празника ракия”. Предметът, открит в Асеневия дворец, е много добре запазен, но не се знае кой е авторът му. Причината е, че липсва точно това парче, където се предполага, че древният майстор се е подписал.

По исторически сведения се смяташе, че ракията е създадена през XVI век. Според проф. Димитров обаче находката от Трапезица показва, че по българските земи тя се е пиела още през XIV век.

инфо: http://www.dnesplus.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

3 коментара
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.