Растителни амулети (част 2)

12Амулетите, които се правят от билки, листа, плодове,  дървета, корени и цветя, се наричат растителни амулети. (продължение от Част 1)

Брашно – с брашното се пръска в къщата за да се осигури мир и хармония на обитателите и.

Глухарче – заравя се в северозападния ъгъл на къщата, за да донесе благоприятни ветрове.

Семе от копър – няколко зрънца, сложени във ваната преди преди срещата с любимият човек, ще ви направи неустоими.

Драконова кръв (червена растителна смола, която се получава от плодовете на няколко вида палми от рода на Daemonorops) – има кръвоспиращи свойства. Семето се слага под дюшека, за да лекува импотентност. Освен това от нея се приготвя и мощно магическо мастило.

Абанос – черната дървесина на абаносовото дърво се използва за изработването на амулети против уроки.

Ветрогон – известен е още, като морска зеленика. Носи се от невестите за да осигурят верността на съпрузите.

Очанка – амулет срещу всякакви видове очни болести.

Перуника – символ на плодовитостта.

Чесън – ако се окачи на рамките на прозорците и вратите е превъзходно средство против уроки и всякакъв вид зли духове. В древността моряците са го използвали, за да защитят корабите си при пътуване.

Корен от Жълт кантарион – един от най-популярните магически корени, използва се за късмет, за благополучие и за да донесе на своя притежател любовта и добронамереността на другите хора. Използва се и от комарджиите за късмет.

Корен от Мандрагора – този легендарен корен е много труден за намиране и според традицията трябва да бъде изровен от човека, който иска да го използва.  Древните вярвали, че растението издава пронизителен писък, когато бъде извадено от земята, така че човекът, който го иска, трябва да запуши ушите си с памук, в противен случай може да бъде умъртвен от писъка му.  Мандрагората е мощен афродизиак, тя дарява своя притежател с голяма сексуална сила. Трябва да се кисне в бяло вино всеки петък и след това внимателно да се увие в червен копринен плат. Ако се отнасяте внимателно към корена, парите, оставени близо до него ще се удвоят през нощта. Корен от Мандрагора може да се купи и от някои билкови магазини.

Имел – това е универсалният лечител. Бере се през първият ден на новолунието, не се реже с нож, или ножица. Използва се златна къса коса, или сърб. Растението се поставя върху бял плат веднага след като бъде набрано и не бива да се допуска да се докосва до земята. Защитава от проклятия и зли духове.

Индийско орехче – предпочитано е от любителите на хазарта, тъй като носи късмет. За да се увеличат силите на индийското орехче в единият му край се прави дупка, която се пълни с живак. Дуката се запечатва с восък, а индийското орехче се слага в червена бархетна торбичка.

Дъб – дъбът е атрибут на Юпитер и като такъв е символ на късмета. Листата и кората на дъба дават сила и късмет на този, който ги носи. Подходящ амулет за представителите на зодия Стрелец.

Борова шишарка – символ на живота и плодовитостта. Използва се за добро здраве, дълъг живот и плодовитост. Когато човек е уморен, притискането на пръстите в грапавата повърхностна шишарката възстановява силите на тялото.

Ориз – още един символ на плодовитостта. Ако се носи в кесия, ще гарантира, че на масата винаги ще има храна.

Розмарин – носи се за късмет, подобрява ума и паметта.

Седефче – клонче от седефче, завързано с червена лента и поставено под вратата на къщата няма да позволи на злото да влезе.

Мащерка – билката се изгаря в къщата, за да донесе добро здраве на обитателите.

Валериана – поставена под възглавницата успокоява нервите и осигурява спокоен сън. Освен това се изгаря и за прогонване на зли духове.

Към Част 1

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.