Свръхестествени същества. Дуббюк (част 4)

продължение от част 3

Дуббюк

кккДревните евреи вярвали и в още едно свръхестествено същество. За разлика от голема обаче, то било безтелесно. Според кабалистичните представи за света и неговите тайни, душите, над които тегне бремето на греха, трябва да странстват известно време по земята, преди да намерят покой.Само че, докато блуждаят, те често стават жертви на злите духове. За да се избегне това, нечистите души (известни като „дуббюки“) намирали убежище в телата на набожни хора, на които дяволите просто не можели да причинят зло. След като се вселявали в телата на праведниците, въпросните дуббюки често ги използвали за осъществяването на онези въжделения, които така и не успели да реализират през някогашния си живот. В християнската традиция, за освобождаването на човек от дуббюка се налагало провеждането на ритуал по прогонване на злият дух, или иначе казано – екзорсизъм.

към част 5

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.