Откриха съкровище на дъното на Северния Атлантически океан

 

съкровищеМорето разкри огромно съкровище. Повече от 1500 сребърни слитъци, с общо тегло над 56 тона, се появиха на бял свят след експедицията на компания Odyssey. Това богатство е било превозвано на борда на британски товарен кораб, който е потънал през 1941 г.

 

Всичките 1574 кюлчета сребро бяха открити в останките на потъналия кораб SS Gairsoppa, които се намират на дълбочина от 4700 метра на дъното на Северния Атлантически океан, в югозападна посока от бреговете на Ирландия. Съобщение за невероятната находка е направено от компанията, със седалище Тампа във Флорида.

 

Odyssey все още не е обявила на каква стойност е оценено това огромно богатство, но според текущата цена на среброто, сумата надхвърля 40 млн. щатски долара.


Британският товарен кораб SS Gairsoppa е потънал през февруари 1941 г. Причината за краха му е удар от торпедо от германска подводница, докато плавателния съд е пътувал по маршрута си от Калкута за Лондон.

 

След като са били извадени успешно от водите на Северния Атлантически океан, сребърните слитъци са депозирани във Великобритания. Още през 2012 г. компания Odyssey е успяла да прибере 1218 кюлчета сребро от потъналия кораб. Но с последната операция са извадени 99% от ценния товар.

 

Компания Odyssey е сключила договор с Великобритания, съгласно който фирмата от Тампа ще запази 80% от среброто, а 20% ще трябва да даде на страната.

инфо: http://scandalplus.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.