Топенето на ледниците възроди растения, замръзнали преди стотици години

ледВековни замръзнали разстения отпреди Малката ледникова епоха – преди 400 години, се съживиха при топенето на ледниците, съобщи Би Би Си.

Експериментът е показателен за възстановяването на екосистемите от цикличните продължителни периоди на застудяване и заледяване на планетата ни.

Растенията са бриофити, а пробите са взети от екип от специалисти от университета в Алберта, които изследвали района край ледника Тиърдроп в канадския север.

Там от 2004 г. ледниците отстъпват все по-бързо, с около 3-4 м годишно.

Това излага на светлина повърхност, стояла под леда от Малката ледникова епоха, настъпила около 1550 г. и продължила до 1850 г.

Бриофитите се различават от познатите ни сухоземни растения по това, че нямат проводяща тъкан, с която да изпомпват флуиди към различни части на организма. Те могат да оцелеят напълно сухи през дългите арктически зими и да се върнат към живот, когато се затопли.


„Вървяхме по ръба на ледника и видяхме тези огромни популации, излизащи изпод него, които сякаш имаха зеленикав нюанс“ – каза ръководителят на екипа д-р Катрин Лафарж.

„Когато ги разгледахме подробно и ги занесохме в лабораторията, видях, че по някои от стъблата всъщност покарват зелени клончета.

Така разбрах, че те се регенерират, което ме потресе“, продължава той.

Отдръпващият се лед в района, където е Тиърдроп, разкрива и други форми на живот – цианобактерии, зелени водорасли. Много от видените видове са непознати на науката.

„Това е цял свят, който се показва изпод ледниците и трябва да бъде изследван – каза д-р Лафарж. – Ледниците изчезват доста бързо. Те ще разкрият цялата тази сухоземна растителност и това ще има голямо въздействие.“

Експериментът е показателен за възстановяването на екосистемите от цикличните продължителни периоди на застудяване и заледяване на планетата ни.

инфо: http://www.zagadkata.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.