Учени добиват вода от мъглата в небето над чилийска пустиня

пустиняВ пустинята Атакама на брега на Чили се намират едни от безводните региони на Земята, пише Motherboard. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) заедно с колеги от Епископския университет на Чили в Сантяго се опитват да решат проблема с нетрадиционни средства.

Те използват мрежести структури, издигнати на височина, където постоянно има мъгла, събират мъглата и я превръщат в питейна вода, която може да се използва и в селското стопанство.

Системата за събиране на мъгла е чудесен пример за прилагане на биомимикрия или имитация на природните структури и процеси.


Учените са наблюдавали организми, чието естествено местообитание са безводни региони. Такъв организъм, например, е бръмбарът Намиб, който събира вода за хидратация от мъглата. Той живее в пустинята Намиб в Южна Африка и използва покритието си, за да събира сутрешната мъгла. Твърдите му крила имат както хидрофилни (привличащи вода) изпъкналости, така и хидрофобни (отблъскващи водата) улеи, които изследователите са имитирали.

Вижте още: 

Корабното гробище в пустинята

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.