Варненски ученици спечелиха награда на НАСА

ученици

Наградата на децата е покана за участие в 4-дненвна конференция на НАСА във Вашингтон през май, на която обаче те не могат да си позволят да отидат

Екип от ученици от Варненската обсерватория спечелиха второ място в престижен международен конкурс на НАСА за космически колонии, съобщи БНТ.

Наградата на талантливите български деца е покана за участие в 4-дненвна конференция на НАСА във Вашингтон през май, на която обаче те не могат да си позволят да отидат.

Престоят там на дете струва между 3 и 4 хиляди долара.

Спечелилият награда проект е за изграждане на космически дом в пространството между Земята и Луната.

В конкурса са участвали над 300 екипа от 15 страни.

За първи път в него се включват и български деца от 9 и 10 клас. Космическото селище е наречено „Дом в Космоса“ и е планирано да приюти 10 хиляди души.

Върху проектирането му работят четирима млади астрономи – Ани, Наско, Иван и Неделчо. Те са ученици в Математическата гимназия и от две години се обучават в курсовете по астрономия във Варненската обсерватория.

Проектът им включва 100 страници техническа документация.


Звездният град, който създават, е във формата на цилиндър с космически пръстени, защото такава форма е удобна за създаване на изкуствена гравитация.

Младите астрономи са проектирали колонията за бъдещите й обитатели с мисълта, че я правят за себе си и създават всички необходими удобства за живот в Космоса.

Външната част на цилиндъра ще бъде място, където ще живеят хората, а във вътрешната ще бъдат машините.

С помощта на съвременните технологии изхранването на хората ще бъде почти както земното.

Децата са избрали космическата станция да се установи на място, където гравитацията на Земята и Луната се уравновесяват.

инфо: http://www.vesti.bg/

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.