Отворено писмо: Въпроси относно живата полиомиелитна ваксина във връзка с провеждани държавни обществени поръчки и кризата с бежанците

ваксина

Ето какво писмо получихме на нашия мейл (публикуваме текста в оригинален вид):

„В последно време все по-често се пише за купуване на жива орална полиомиелитна ваксина (ОПВ) за България. Притеснени сме от това, тъй като тази ваксина не се употребява след 2006 г. с промяна на Наредба № 15 (12.05.2005 г. на МЗ за имунизациите в Р. България (ДВ бр.45/2005 г.)), поради това че предизвиква повече случаи на нежелани постваксинални реакции, включително и заразяване с ваксинален полиомиелит.

„През 2007 г. беше извършена замяна на живата полиомиелитна ваксина с инактивирана за всички приеми, с което се отговори на потребността на обществото от високоефективни и безопасни ваксини и на изискването за максимално ограничаване на циркулацията на ваксинални полиомиелитни щамове.“ (http://www.ncipd.org/?news=55(http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:u7LLnfgEtOQJ:www.pramed.com/drugi/izm_naredba_15.doc+&cd=1&hl=bg&ct=clnk&client=firefox-a)

Предвид опасностите, които крие ОПВ, считаме изборът на тази ваксина за крайно рискован:

В последните години най-развитите и обявени за свободни от полиомиелит държави промениха своите национални програми за ваксинация в посока използването изключително и само на Инактивираната полиомиелитна ваксина (ИПВ).

В държавите, които са постигнали елиминирането на заболяването, но продължава използването на ОПВ, единствената причина за редките случаи на паралитичен полиомиелит е самата ваксина. В някои случаи на ваксино-асоцииран

паралитичен полиомиелит пациентите са били в контакт с хора от държави, в които все още се прилага ОПВ. Необяснимо нарастване на броя пациенти, страдащи от ваксино-асоцииран паралитичен полиомиели, се регистрира през последните няколко години в Индия. Индия е една от страните, в които все още не е постигнато прекъсване на циркулацията на дивия вирус. Единственият начин да избегнем рисковете, свързани с приложението на ОПВ, е да го прекратим. Ето защо, настоящата стратегия на СЗО за изкореняване на полиомиелита включва разработването на продукти, които потенциално да изведат ОПВ от употреба.” (http://www.communitas-bg.org/bg/jcmd140.html)

„Голям проблем за полиоерадикационната програма са и т.нар. ваксино-дериватни полиовируси (ВДПВ), които възникват в резултат на акумулирането на мутации и рекомбинации в живите ваксинални полиовируси при тяхната продължителна циркулация в общества с ниско имунизационно покритие. Такива генетично изменени ваксинални полиовируси от 3-те серотипа, възвърнали своята невровирулентност и трансмисивност, са отговорни за ежегодно възникващи епидемични взривове от полиомиелит в различни региони на света. От 2000 г. до септември 2010 г. в 16 страни на три континента са възникнали 461 случая на парализи, причинени от циркулиращи ВДПВ. Само в Нигерия през 2009 г. са регистрирани 153 случая на парализи, дължащи се на ВДПВ 2-ри тип[4]…


Т.нар. ваксино-асоцииран паралитичен полиомиелит (ВАПП) е клинически неразличим от полиомиелита, причинен от дивите полиовируси; разграничаването става само с помощта на молекулярно-генетични методи. Най-често (60% от случаите) ВАПП се причинява от вирус Sabin 3 тип, следван от Sabin 2-ри тип и Sabin 1-ви тип. Рискът от възникване на ВАПП наложи повечето високо и средно развити страни да преминат към рутинно използване на ИПВ вместо ОПВ. Невровирулентни ваксинални полиовируси могат да се излъчват продължително време (с години) от пациенти с имунен дефицит. Такива хронически инфектирани с полиовируси лица биха представлявали реална заплаха за бъдещите поколения неимунни деца.

Описаните по-горе проблеми произтичат от генетичната нестабилност на живите ваксинални полиовируси, които в определени случаи могат да изгубят своя атенюиран фенотип и да придобият характеристиките на дивите си прародители – невровирулентност и трансмисивност. Поради рисковете, свързани с прилагането на ОПВ, е постигнат консенсус за прекратяване на нейното използване след постигане на ерадикация на полиомиелита. Вероятно за определен период от време рутинните ваксинации ще се извършват с ИПВ… В настоящия момент около 50 страни, включително и България, използват ИПВ в своите имунизационни програми и вероятно техният брой ще нараства.” (http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=1068)

В нас предизивква недоумение и защо се провеждат обществени поръчки за жива полиомиелитна ваксина „за обезпечаване на имунизационния календар в България” (според текста в поръчката), след като влиза в сила изменение на Наредба 15 от 2005 г., според която имунизациите се правят само с инактивирана полио ваксина.

И след като дори и извънредните имунизации срещу полиомиелит, които са проведени  досега в България след влизане на промяната в наредбата, са осъществени също само с инактивирана полио ваксина:

„В тази връзка министърът на здравеопазването, в рамките на Европейската имунизационна седмица, разпореди провеждането на извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит… Извънредната имунизация ще се проведе с една доза инактивирана полиомиелитна ваксина Имовакс полио.” (http://bgconv.com/docs/index-198868.html)

Затова считаме, че е редно отговорните институции да обяснят защо са провеждани конкурси за обществени поръчки за жива полио ваксина през 2008 г. за обезпечаване на имунизационния календар за 2009 г., за сто хиляди дози жива ваксина, както и през 2010 г. за обезпечаване на календара със срок на изпълнение 48 месеца, тоест важи и през 2014 г., също за поръчка на сто хиляди дози.

 

  1. Осъществени ли са поръчките за купуване на предвидените в тях живи полиомиелитни ваксини?
  2. Кои са обстоятелствата, наложили решението за обявяване на тези поръчки?
  3. Ако са сключени договори и са били купени съответните количества ОПВ, какво се е случило с тях впоследствие?
  4. Ако има такива внесени ваксини по втората поръчка и са в срок на годност към момента, има ли налични в склада на Министерство на здравеопазването – гр.София, бул. “Столетов” № 44а., каквото е мястото за изпълнение на поръчките? Защо след като е факт, че живата полиомиелитна ваксина е с доказан риск от постваксинални реакции, включително и риск от заразяване с ваксинален полиомиелитен вирус на самия ваксиниран и околните, и ОПВ са отпаднали от Имунизационния календар на България, не са извършвани и извънредни имунизации с тях, се провеждат поръчки за такива ваксини?

5.   Защо д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, след като е  категоричен, че няма опасност от епидемия на територията на България (има доказани само 13 случая в Сирия, но нито един нов и нито един на територията на България) и предвид гореизложените опасности от тази ваксина, заявява нуждата от имунизиране с ОПВ на определени таргетни групи – роми, служители и медицински персонал, които са в контакт с бежанците?

Morkadis

Надяваме се, че отговорните институции и специалистите ще ни дадат логично обяснение на поставените въпроси.

 

С уважение:

Загрижени граждани и родители на РБългария

 

И не забравяйте – най-добрият избор е информираният избор! /бел. ред./

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.