Защо времето тече все по-бързо с годините

времеЕдин от аспектите на остаряването е чувството, че животът ни преминава все по-бързо с годините. То се дължи на преценката ни за времето, която е странна и променлива, субективна и относителна.

Знаем, времето може да се мери с периоди от тук до безкрайност, както и с интервали от едно вдишване. Когато вършим еднотипна дейност, която добре познаваме, то сякаш се свива в представите ни. Ако учим обаче и придобиваме нови умения, освен знания, се разширява. Това обяснява американският невролог Дейвид Ийгълман. Той казва, че колкото повече впрягаме ресурсите на ума си да учим нови неща, макар и да е все по-трудно с годините, толкова повече се увеличава чувството ни за преживяване и по-бавно преминава времето ни.

Връзката между усещането за време и това дали мозъкът обработва нова информация има отношение към представите ни за живота и спомените. Когато светът е все по-познат и еднакъв, както и все по-скучен и отегчителен, времето ни преминава ускорено. Щом започнем да преживяваме нови изживявания, приключения, игри, да сме изследователи, щом получим поле да развиваме творческите си таланти и да се впускаме в непознати видове инициативи, времето преминава по-бавно, по-смислено.

Ключът във всичко това е да не се отказваме да правим нови и нови неща.
 Така ще има по-малка вероятност след години да възкликваме „Къде отиде цялото това време? Как литнаха годините! Какво се случи?” и повече истории, които да разказваме.

инфо: http://www.manager.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.