Златният камък

6В град Мианмар, Бирма се намира гранитен камък с височина 7 метра, който е покрит със злато. Вече 2500 години той балансира на ръба на пропаст и напук на физическите закони не пропада в бездната. След пагодите Шведагон и Махамуни, това е третото по святост място в Бирма. Будистките поклонници са покрили изцяло камъка със злато, а на върха му са построили погода, висока 6 метра.

Според легендата при едно от странстванията си, Буда отрязал кичур от косата си и я подарил на отшелник. Когато легнал на смъртния си одър, отшелникът дал кичура на сина си, като му заръчал да намери камък с формата на главата на Буда и да го скрие отдолу. Синът изпълнил заръката на баща си и скрил кичура именно под камъка, известен днес като Златният камък. Според народа на Бирма, именно кичурът коса успява да задържи камъка на ръба на бездната, като не му позволява да падне, противопоставяйки се на гравитацията.

 

7

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.